Mesto za reklamu
  1. 06 2020.

Службеник за медије Специјализованог већа Мајкл Дојл објаснио је поступак који је предвиђен за решавање случаја оптужнице поднете том суду против председника привремених приштинских институција Хашима Тачија и лидера ДПК Кадрија Весељија за ратне злочине, уз оцену да није прекршен закон, а ако се оптужница потврди да су могућа и хапшења, преноси Кљан Косова.

Дојл је у вези са објављеним саопштења пре потврде оптужнице од стране Специјалног суда, истакао да је та изјава одвојена од саме оптужнице.

“Та је изјава одвојена од саме оптужнице. Оптужница, заједно са свим допунским материјалима које је тужилац поднео у априлу, остаје строго поверљива, како то налажу правила”, истакао је Дојл.

Поменути садржај саопштења износи бројне тврдње, иако Специјални суд наводи да оптужница остаје поверљива, наводи Кљан Косова и додаје да је то резултирао тиме да је председник Косова постао међународна вест, којег описују као оптуженог за ратне злочине.

Међутим, Специјални суд инсистира на томе да је објављивање тог саопштења о оптужници извршено у складу са законским правилима.

“Изјава је издата уз потпуно уважавање заштитних мера и права предвиђених у правном оквиру који регулише Специјални суд и тужилаштво”, навео је Дојл.

Како се наводи, Специјални суд је такође утврдио да уколико таква оптужница буде потврђена може бити хапшења осумњичених.

“Члан 41 (6) предвиђа могуц́ност хапшења када постоји основана сумња да је неко починио кривично дело из надлежности Специјализованих већа и постоји опасност од бекства, извршење другог кривичног дела или компромитовање доказа, утицаја на сведоке итд…”, наводи се у члану закона Специјалног суда.

Дојл је одбио да одовори зашто су објављена именаТачија и Весељија, али не и других особа, што се, како се наводи, може схватити да се тужилац случаја сам одлучио на овај чин.

“Не могу да коментаришем никакве детаље, осим онога што је дато у изјави тужиоца”, рекао је Дојл.

Истакао је и да садржај ове изјаве даје ограничене информације, док остају при разлозима објављивања, који су такође поменути у изјави од 24. јуна.

“Саопштење објављено у среду садржи ограничене информације – имена две особе и сажетак оптужби заједно са објашњењем зашто је објављено”, поручио је Дојл.

Говорећи о временском року када се очекује завршетак процеса, уз потврђивање или одбијање ове оптужнице, која је достављена Специјалном суду, навео је да је то период до шест месеци.

“Према Правилнику о поступку и доказима пред Специјализованим већима Косова, судија за претходни поступак у зависности од специфичности случаја има  шест месеци да одлучи да ли да потврди или одбаци оптужницу”, прецизирао је Дојл.

Како се наводи, објављивање саопштења да је Специјално тужилаштво поднело оптужницу против Тачија и Весељија на разматрање у Специјалном суду, променило је ток политичких кретања на Косову.

Састанак између Београда и Приштине заказан за 27. јун на позив специјалног изасланика Ричарда Гренела у Белој кући, није одржан.

Након што је објављено да је Тачи отказао своје учешће у Вашингтону, где се очекивало да ће се састати са председником Србије Александром Вучићем, очекивала се нова динамика дијалога.

Авдулах Хоти поступио је слично, отказавши своје учешће на састанку у Белој кући, рекавши да је косовска делегација неправедно преполовљена.

Специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел рекао је да поштује одлуке лидера Косова и да ће испланирати још један такав састанак, а о датуму ће стране бити обавештене на време.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here