1. 09. 2019.

На полигону у Никинцима одржана је тактичка вежба “Повратак 2019”, у присуству председника Србије Александра Вучића. У вежби учествовале Специјална антитерористичка јединица (САЈ), Жандармерија и Хеликоптерска јединица које су приказале деловање у ситуацији када наоружна диверзантско-терористичка група извршава запоседање објекта.

Председник Александар Вучић је после вежбе рекао да је приказана снага полиције и МУП-а и да је у вежби учествовало 133 припадника МУП-а који су одлично обавили посао.

Навео је да су се учесници вежбе показали као способни али да је потребно више вежбања. Како је напоменуо, раније је било тешко замислити такве вежбе али данас је могуће спровести их.

Председник Вучић захвалио је генралу Жангу, потпредседнику Централне војне комисије Кине на присусву вежби, иако то није било планирано.

“У условима немирног света, у којима не знате шта ће се сутра збивати, морамо да јачамо снаге и будемо спремни да прихватимо изазове и заштитимо и сачувамо народ од опасности и претњи”, навео је председник.

Поновио је да је поносан на момке који су обавили одличан посао и показали завидну физичку спрему и огромну ватрену моћ.

“Ми смо задовољни али мораћемо још да напредујемо и јачамо безбедносне и одбрамбене снаге”, рекао је Вучић и честитао МУП-у.

Како је изгледала вежба? 

Вежба је показала како, када дође до извођења терористичких активности, министар унутрашњих послова проглашава црвени ниво опасности, формира се штаб стратегијског нивоа, а јединице МУП-а стављају се у стање највише борбене готовости спремне за реализазију свих задатака.

Тактичка претпоставка предвиђа да по добијеном наређењу САЈ, Жандармерија и Хеликоптерска јединица изврше улазак у рејон и напад на објекте које је запосела терористичка група.

Специјалци МУП-а

Беспилотне летелице из Кине

Говорећи о набавци наоружања из Кине, Александар Вучић је рекао да је важно да ли се за нешто плаћа пуна цена или не.

Како је рекао, ускоро стижу шест беспилотних летелица које на различите начине могу да се подигну у ваздух и које ће бити наоруажане.

Напомиње да је реч о летелицама које нису на списку за санкције, јер и о томе мора да се води рачуна.

Вучић каже да је важан трансфер технологије и да се домаћи “пегаз” ради уз трансфер кинеске технологије. Како је рекао, ускоро ће и домаће беспилотне летелице бити на небу.

Вежба приказује на који начин је формиран оперативни штаб на терену, изврешне детаље припреме и планирање задатка, а након тога издато наређење за почетак акције.

Сценарио предвиђа пет фаза и то у првој заседа, одговор на заседу, затим маневри “милоша”, надлетање “газеле”, дејство “праге” и “лазара” са “кербером”. У фази два предвиђени су маневри “милоша”, дејство и маневри “лазара”, термобарична бомба, дејство “бел 212”, прикључивање БОВ, обезбеђење десантирања упадних тимова.

У фази три предвиђено је десантирање упадних тимова са два хеликоптера Х-145 и “бел 212”. У фази четрири приказује се синхронизовани упад, чишћење објекта и неутралисање терориста, а у фази пет пружање прве помоћи хеликоптером, евакуација и постројавање.

Србија војно и полицијски снажнија 

Одговарајући на питања новинара о наоружавању земаља у региону, председник Вучић је рекао: “Невероватно, као да је неко дао сигнал за свеопште наоружавање”.

Напомиње да се сви наоружавају и да ће морати још више да се троши у те сврхе. Оако како се уређују тргови и фасаде, и снажи економија, тако ће морати да се нађе начин да се повећају буџети МУП-а и Министарства одбране, рекао је Вучић.

Како је нагласио, озбиљно се разговара са партнерима из Француске, Кине, САД, Русије, Белорусије…

Међутим, додаје да није задовољан недовољном промишљеношћу по питању будућности наменске индустрије и не увек најпаметнијим трошењем новца.

Председник Александар Вучић

Председник истиче да је Србија данас војно и полицијски снажнија него што је била у последњих 30 година и да ће бити још двоструко снажнија за веома кратко време.

“Набављамо производе да бисмо сваког одвратили од идеје да изврши агресију на Србију. То је за нас од кључног значаја у свету за који се не може речи да је бастион стабилности”, навео је председник.

Поручује да оружане снаге јесу гарант стабилности и будућности деце и да ће бити све више новца и да ће Србија за све пронаћи довољно снажан и убедљив одговор.

„Српска стварност“ 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here