Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

У част репрезентације која је играла на првом Светском првенству 1950. године у Буенос Ајресу, откривен је споменик пионирима српске и југословенске школе кошарке на теренима на Малом Калемегдану.

Откривању споменика присуствовали су политичари, предстаници ФИБА Европе, спортисти и представници дипломатског кора, а том приликом први човек Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић је рекао да је поносан што учествује у овом догађају:

“На овим теренима сам играо. Драго ми је што је баш овде постављен споменик који је на прави начин обележава почетке наше кошарке”, каже Даниловић.

Свечаности је присуствовао и председник Кошаркашког савеза Француске Жан-Пјер Сиута, који је нагласио је да му је част што је у Београду на оваквом догађају:

“Када сам био дете имао сам велико поштовање за све легенде са ових простора. Нисам могао да претпоставим да ћу присуствовали оваквом чину у земљи која је изнедрила толико асова”, рекао је Суита.

Репрезентацију тадашње Југославије, која се квалификовала на СП у Аргентини чинило је 13 кошаркаша Црвене звезде и Партизана: Небојша Поповић, Борислав Станковић, Радомир Шапер, Александар Николић, Милорад Соколовић, Александар Гец, Ладислав Демшар, Срђа Калембер, Тулио Роклицер, Драган Гоџић, Мирко Марјановић, Лајош Енглер и Волмош Лоци.

Репрезентацију је водио француски стручњак Анри Хел, који је тада постао једини тренер, који је истовремено водио четворицу великана српске кошарке и чланова Куће славних ФИБА – Поповића, Станковића, Шапера и Николића.

“Српска стварност” / ВОА /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here