Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Mинистар спољних послова у Влади Републике Србије и члан Одбора за подизање споменика Стефану Немањи Никола Селаковић и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан Харченкo присуствовали су потписивању Записника о примопредаји споменика Стефану Немањи Граду Београду.

Реч је о споменику који је дело руског вајара Александра Рукавишњикова, а свечано ће бити откривен 27. јануара следеће године на Савском тргу, чија је реконструкција у току.

Записник о примопредаји споменика потписали су представник аутора вајара Рукавишњикова у Србији Олег Лашкарев, представник аутора вајара за уметност у свету Алан Казијев, а у име Града Београда то су учинили заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, градски секретар за културу Иван Карл и заменик градоначелника Горан Весић.

Селаковић је рекао да један народ, између осталог, великим чини и његова култура сећања, и додао да је српски народ нацијом учинило неколико важних историјских личности, а једна од њих је и велики жупан Стефан Немања.

Он је навео да нико није успео да направи нову Студеницу, нови Хиландар, нити све оно што су учинили Стефан Немања и његови потомци, који су наш народ и државу уписали у мапу историје и сећања читавог света.

Министар је изразио задовољство тиме што данас у руке Града Београда и нашег народа прелази изузетно и потпуно оригинално решење спомен-комплекса.

Боцан Харченко је рекао да је завршен велики посао и да је данас веома важан дан.

Ово је наш заједнички посао који је на неки начин круна онога што смо током ове године, без обзира на познате потешкоће, успели да направимо, рекао је он и додао да је споменик Стефану Немањи духовни и културни пројекат.

Иницијативу да се у Београду подигне споменик Стефану Немањи покренуо је председник Србије Александар Вучић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here