Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Стотине грађана присуствовале су у среду церемонији постављања споменика бившег југословенског лидера Јосипа Броза Тита у Подгорици, обележавајући на тај начин Дан ослобођења града који је од 1946. до 1992. носио Титово име.

Носећи црвене заставе – црногорске и комунистичке – окупљени су поздравили повратак Тита у Подгорицу, певајући песме о њему и партизанима који су ослободили земљу од нацистичке окупације 1945.

На церемонији отварања, градоначелник Подгорице Иван Вуковић рекао је да о величини Титових политичких заслуга и његовом односу према Црној Гори довољно говори чињеница да је главни град добио његово име већ годину дана након краја рата.

“И они који данас не гледају благонаклоно на његов лик и дело, и у једном делу оправдано критикују његов однос према неистомишљеницима, тешко могу оспорити чињеницу да је Јосип Броз Тито најзначајнија историјска личност са ових простора”, рекао је Вуковић окупљенима.

Иако су црногорске власти раних 1990-тих вратиле стара имена Подгорици и Беранама, по мишљењу историчара Милоша Вукановића, Црна Гора никад није направила отклон од антифашистичког наслеђа, о чему говори и то да је од преко 600 споменика или бисти из тог времена остало сачувано преко 99 одсто.

Као резултат тога, многи симболи Титове ере и данас живе у Подгорици, где по један фреквентни булевар, популарни клуб и радио носе његово име.

/ Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here