Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић присуствовали су данас спајању новог моста на Сави код Шапца, у оквиру изградње ауто-пута Рума–Шабац и брзе саобраћајнице Шабац–Лозница.

Вучић је том приликом најавио да ће за приближно годину дана бити завршен цео ауто-пут од Руме до Шапца, док ће брза саобраћајница до Лознице бити пуштена у рад до краја септембра 2024. године.

Он је рекао да је поносан на то што Србија финансира сопствени развој и што и у условима велике кризе није прекинут ниједан велики пројекат, наводећи да је пројекат пута Рума–Шабац финансиран из буџета, без преоптерећења стопе јавног дуга.

Завршним радовима на спајању моста присуствовали су и амбасадор Азербејџана у Србији Камил Хасијев, директор „Коридора Србије“ Александар Антић, директор „Путева Србије“ Зоран Дробњак, као и представници локалних општина и извођача радова.

Мост на Сави код Шапца део је ауто-пута до Руме, а чине га прилазне конструкције у дужини од 300 и 400 метара и главни распон преко реке од приближно 600 метара. Главни извођач радова је азербејџанска фирма „Азвирт“.

Дужина ове грађевине износи 1,33 километра, а фундиран је на 371 шипу, са укупно 45 наглавних греда и 47 стубова.

Мост је део ауто-пута Рума–Шабац, дужине 21 километар, а део истог пројекта је изградња и брзе саобраћајнице Шабац–Лозница дужине 54 километра, тако да ће мост код Шапца спојити будући ауто-пут и брзу саобраћајницу.

Укупна дужина три деонице које ће повезати Сремски и Мачвански округ износи 77 километара, а процењена вредност посла је 467,5 милиона евра. Ауто-пут ће имати шест трака, а брза саобраћајница четири саобраћајне траке.

Инвестиција је важна и зато што се наставља на будући Фрушкогорски коридор, од Новог Сада до Руме, у дужини од 45 километара, тако да ће цео потез од Новог Сада до Лознице бити дуг укупно 122,4 километра.

Саобраћајница Рума–Шабац–Лозница повезаће 600.000 људи у Мачванском и Сремском округу, а биће и најкраћа веза између Београда и Новог Сада са Републиком Српском и БиХ преко граничног прелаза Бадовинци и даље према Бијељини или прелаза Трбужница код Лознице

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here