Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Српска православна црква је обележила 50 година постојања епархије немачке, а тим поводом владика Григорије освештао је храм у Карлсруеу.

У немачком граду Карлсруеу,на месту нове цркве  била је Нато база. У њој омалена капелица за војнике. Данас је ту српска црква којој по иконопису могу да позавиде многе Епархије. Када се Нато повукао из базе остало је предиван простор испуњен природом и трошна капелица. И тако је кренула прича која се одвијала у миру и тишини. У њој су један Србин из Немачке који је то купио, тамошњи свештеник Александар и народ који су започели градњу, и један владика у чије време је завршен храм и укњижен у власништво Српске православне цркве на простору Епархије диселдорфско-немачке.

Пред непуну годину од устоличења, владика Григорије са свештенством, народом и гостима прославио је овог викенда, пола века постојања Српске цркве на простору Немачке. Освештана је црква у Карлсруеу посвећена Преподобној мајци Параскеви. Чин освећења предводио је епископ диселдорфско-немачки Григорије уз саслужење епископа рашко-призренског и косовско-метохијскиг Теодосија, епископа захумско-херцеговачког Димитрија и епископа умировљеног захумско-херцеговачког Атанасија.

У препуном храму не чуди што је владика Владика Григорије у беседи ‘потегао’ баш оно што се често чини да нам као народу недостаје:

– Разговарао сам недавно са једним мудрим човеком од 90 година. Он је прошао цели свет. Причали смо на тему како да српски народ буде јединствен. Од тог старца чуо сам да је од Светог Саве до данас једино што је успело да буде симбол јединства српска слава… Зато морамо да останемо верни својој слави и Светом Сави и нашем Светом Николају – поручио је Владика Григорије.

Владикину беседу слушали су и гости Немци међу њима и градоначелник Карлсруеа, представници других Цркава.

– Сви који су овде могу да виде здраву заједницу. Такву слику о себи треба да направимо и у другим градовима. Имамо још доста градова где требамо направити добру слику о себи. Има једна стара изрека и чини се да никад не застарева: “Ако хоћеш да видиш какви су неки људи, погледај им гробље и цркву”. Овде у овој цркви ми показујемо да смо добар и озбиљан народ. За све то је предуслов слога, јединство и мир – нагласио је владика Григорије. Он је додао да се српски народ налази на „једној раскрсници, а да је излаз врло тежак“.

– Морамо да се снађемо у томе. Морамо да будемо разумни, разборити, отворених очију и додао бих, храбри. Битно је искуство које Црква носи са собом, а то подразумева јасан и недвосмислен идентитет – поручио је владика.

У разговору са свештенством из Србије владика Григорије је открио на чему ради од како је из Херцеговине дошао у Немачку.

– Има нас овде по неким подацима око 700.000 и још утврђујемо прецизан број. Али, нисмо препознати као заједница, већ као удружење грађана и имамо само познате појединце. Од како сам дошао радимо на томе да будемо регистрована црквена заједница. Предаћемо у јулу захтев да добијемо правни положај као Црква. Немачка има најбољи закон на свету када је реч о односу између државе и Цркве. Тренутно скупљамо све податке како би испунили захтеве које држава Немачка потражује како би добили правни положај. Од јула све је на њима, а ми морамо постићи да будемо препознати као заједница. Онда ћемо имати шансе да направимо нешто добро за наш народ у целини и овде и у матици – каже владика Григорије.

На литургији Жељка Цвијановић и Младен Шарчевић

На Литургији су присуствовали и председница Републике Српске Жељка Цвијановић и министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић.
После свечаног ручка пренете су поруке из завичаја:

Предсједница РС Жељка Цвијановић нагласила је важност очувања идентитета, те поручила да је Република Српска кућа за све Србе ма гдје били.

– Много пута сам била са нашим људима у иностранству. Сваки пут сам схватила да је најважније место њиховог окупљања и место где се чува идентитет црква. Тако да сам владикама и свештеницима захвална на томе. Волела бих да смо сви заједно у Републици Српској и Србији, али ма где год живели ви сте део Републике Српск е- нагласила је председница Цвијановић. Она је поручила Србима у Немачкој и свету да поштују државе где живе, али увек буду поносни на себе и своје порекло.

Министар Шарчевић рекао је да је задатак српских власти да брину о својима где год живели.

– Има нас ван Србије скоро колико и у Србији. Желим да једног дана ове границе нестану и да схватите да су Србија и Српска, државе у успону и да постоје добре намере и покушаји да будемо успешни и да ваши унуци могу да изаберу где да живе-поручио је министар Шарчевић.

Освећењу Храма и Светој архијерејској литургији у Карлсруеу присуствовали су и представници дипломатског кора и верских заједница.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here