Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Српска православна црква (СПЦ) саопштила је данас да је почело извршење одлука са седнице Сабора СПЦ одржане у новембру који се тичу имовине цркве у Сједињеним Америчким Државама, уз жаљење што ни после пет година од пожара и новчаних средстава уложених у обнову, храм Светога Саве у Њујорку није оспособљен за богослужење, чак ни за празнике.

У саопштењу се подсећа да је Сабор 29. маја 2021. године донео једногласну одлуку којом су “Устав, Општа правила и Уредбе, Једнообразна правила и уредбе за парохије у црквено-школским општинама Српских православних епархија у Сједињеним Америчким Државама” стављене ван снаге, са обавезом да се новоформиране корпорације и друге новоформиране структуре црквене управе епархија СПЦ на тлу америчког континента врате на стање пре 2017. године, изузев у оним тачкама где то практично није неопходно или могуће.

Синод је, по проучавању обимне документације која се тиче црквено-правног и правног статуса новоформираних корпорација, донео одговарајуће одлуке, а епископима Лонгину, Максиму и Иринеју “ставио у дужност да их спроведу по изричитим упутствима и налозима Синода у року од два месеца”.

У правном систему САД не постоји ниједна правна препрека за спровођење донетих одлука и на тај начин, црквена имовина у САД, која је 2017. године пренета на новоформиране корпорације, биће враћена у редовни црквено-правни статус и представљаће искључиву и неотуђиву имовину СПЦ на простору САД.

Црквеном имовином у САД ће се убудуће управљати, без индивидуалног права на отуђење или оптерећење било које врсте, искључиво у складу са свештеним канонима православне Цркве и Уставом СПЦ, а под непосредним надзором Синода.

Разматрано је и питање статуса и мисије Православног богословског факултета Светог Саве у Либертивилу као једине високошколске богословске установе Српске Православне Цркве на америчком континенту.

Једнодушно је закључено да Богословски факултет треба да настави своју духовну и просветну мисију у складу са Уставом СПЦ, односно на исти начин као и остале богословске установе Цркве, а под духовним покровитељством патријарха Порфирија.

У наредном периоду ће бити размотрени и Светом Архијерејском Синоду поднети на одобрење предлози за унапређење рада на Богословском факултету у Либертивилу.

Сабор је 28. маја 2021. године донео одлуку којом је патријарх Порфирије замољен да, у координацији са Синодом, помогне епископу источноамеричком Иринеју “у превазилажењу проблема који су настали у Црквено-школској општини Светог Саве у Њујорку, у циљу васпостављања црквеног поретка и јединства међу тамошњим парохијанима”.

Синод се, ради извршења обавезујуће саборске одлуке, упознао са обимном документацијом и проблемима у Црквено-школској општини у Њујорку, а посебно са питањем обнове њујоршке цркве Светога Саве, која је изгорела у пожару на Васкрс 2016. године.

Са жаљењем је примљена вест да, ни после пет година од пожара и новчаних средстава уложених у обнову, храм Светога Саве у Њујорку није оспособљен ни за богослужења на велике празнике.

Неопходно је да се, без одлагања, међу њујоршке Србе што пре врате мир, поверење и јединство и да се у братској љубави обнови црква која је посвећена духовном оцу Светоме Сави, наведено је у саопштењу СПЦ.

Синод ће, придржавајући се одлуке Светог Архијерејског Сабора, благовремено донети одлуку о најцелисходнијем конкретном начину решавања свих ових питања и о томе ће обавестити црквену и укупну јавност.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here