Mesto za reklamu

01.08.2020.

Борба против корона вируса, не мирује ни на једном континенту. Док се научници у лабораторијама труде да направе вакцију, доктори и медицинско особље воде праву “рововску” битку за сваки живот.

Америчка јавност већ два дана слави тим стручњака из чикашке болнице “Нортвестерн меморијал”, који су у јулу месецу, извели две успешне трансплантације плућних крила код пацијената којима је ЦОВИД-19 сасвим уништио плућа.

А, разлога за понос има и Србија, пошто се на челу тима налазио један Србин, Раде Томић, који већ годинама ради у поменутој болници.

Мајра Рамирез (28) и Брајан Кухунс (62) проводили су болничке дане на респиратору у јако тешком стању. Наиме, услед вируса корона, оба пацијента су била у критичном стању, будући да им је ЦОВИД-19 захватио и буквално уништио оба плућна крила. Једини спас за оба пацијента била је трансплантација, која пре тога, код пацијената оболелих од злокобног вируса, није вршена нигде у свету.

Прво је 5 јуна 2020 године. оперисана Мајра, да би затим, месец дана након ње, 5. јула, био оперисан и Брајан. Обе трансплантације су успешно изведене.

Оба пацијента су провела недељу дана у ЦОВИД-у Јединица интензивне неге на вентилатору и оксигенацији екстракорпоралне мембране, однонсо, на машини за одржавање живота која помаже при раду срца и плућа.

Рамирез и Кухнс сада дишу самостално без додатног кисеоника и настављају да постижу оптималан напредак, показујући да је трансплантација плућа спасилачка опција за неке пацијенте заражене ЦОВИД-19 и који за последицу имају тешка оштећења плућа.

“Маира и Брајан не би били живи данас без трансплантације плућа. ЦОВИД-19 им је потпуно уништио плућа и они су били у критичном стању када су ушлиу поступак трансплантације, чинећи трансплантације готово застрашујућим подухватом. Међутим, наш тим за трансплантацију био је посвећен да учини све што је могуће да им спаси живот и провео је недеље у припремама. Процедура трансплантације захтевала је озбиљно координисан напор мултидисциплинарног хируршког тима.

“Када смо отворили Мајрине и Брајанове груди, велики део њихових плућа био је некротичан и под инфекцијом. Тешко оштећење и упала плућа проузроковали су преоптерећен рад срца, што је додатно учинило операцију прилично сложеном. Један погрешан корак у операционој сали могао је довести до катастрофалних последица. Ипак, успех ових трансплантација наглашава да хируршке иновације такође могу играти важну улогу у спашавању живота критично болесних пацијената који су заражени вирусом ЦОВИД-19.”, рекао је за болнички портал, Анкит Бхарат, кардиоторакални хирург и директор програма за трансплантацјиу у болници “Нортвестерн меморијал”.

За болнички портал говорио је и Раде Томић који је лично руководио трансплантацијом плућних крила код Мајре.

“Откад смо извршили прве познате двоструке трансплантације плућних крила на зараженима од вируса ЦОВИД-19 у Сједињеним Државама, програм за трансплантацију плућа “Нортвестерн меморијал” болнице нуди смернице другим трансплантацијским центрима широм света. Желимо да и други трансплантациони центри знају да је – да – то је изазовно, али може се обавити и то безбедно.

Овај доктор српског порекла започео је школовање у Загребу, где је 1989. завршио Медицински факултет, а затим 1992. на истом факултету специјализирао хематологију. Образовање наставља у Чикагу где је до 1998. радио прво као интерниста, а потом као анестезиолог на Клиници Универзитета Илиноис. Пулмологију специјализира 2004. године на Универзитету Емори, а након тога и негу критичних пацијената.

Већ дуги низ година ради на престижној клиници за пулмологију највеће чикашке болнице “Нортвестерн медисин”, на којој је постао и начелник одељења за трансплатацију плућа и бригу о тешко оболелим пацијентима који се налазе у крајњем стадијуму.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here