Mesto za reklamu

Ђорђе Камбер са пехаром Купа Мађарске који је “Хонвед” освојио његовим другим голом у финалу

  1. 08. 2020.

Србин Ђорђе Камбер, уз најдужи прволигашки стаж, и најтрофејнији је инострани играч у историји фудбала Мађарске. О њему се у његовој Србији ндовољно зна, а у Мађарској је фудбалска легенда.

Бављење фудбалом као послом, игром која је у свету постала глобална религија, најважнија „споредна” ствар и – у срцу је милиона, Србин рођен у Санском Мосту (БиХ), тридесетшестогодишњи Ђорђе Камбер почео је у матичном клубу „Подгрмеч”. Од 2006. до 2008. године био је играч „Железничара” из Сарајева, а забележио је један сениорски наступ и у репрезентацији Босне и Херцеговине у пријатељском мечу против селекције Пољске.

У Србији, Камбер (иначе, везни и одбрамбени фудбалер), био је узданица београдског „ОФК Београда” (са којим је био финалиста Купа Србије), док је као првотимац дебитовао у „Застави” из Крагујевца (граду у који је његова породица ратних деведесетих година избегла из БиХ, и клубу у којем је Ђорђе претходно прошао млађе играчке селекције). У матици још је играо и у чачанском „Ремонту”, шабачкој „Мачви” и сремскомитровачком „Срему”, а три пута је облачио и дрес (тада) репрезентације Србије и Црне Горе до 21. године!

У Мађарској је од 2008. и свих 12 година играо је у четири прволигашка клуба у тој земљи. Прву сезону у „Диожђеру” из Мишколца, а по три наредне (од 2009. до 2012.) у „ЗТЕ” из Залаегерсега, и од 2012. до 2015. године у „Раба- ЕТО” из Ђера. Од сезоне 2015-2016, до данас, стандардни је првотимац и већ трећу годину капитен будимпештанског „Хонведа”, клуба који је управо његовим другим голом у финалу овогодишњег Купа Мађарске (против „Мезоковешда” 2:1) Осми пут у својој историји (и после 11 година чекања) – освојио национални Куп те државе!

Ђорђе Камбер је са 12 година играња фудбала у Мађарској постао, не само странац са најдужим играчким стажом у историји те земље, него и њен најтрофејнији интернационалац – са освојених четири трофеја и девет медаља! Са „Раба- ЕТО” из Ђера освојио је првенство државе и Суперкуп, а са главноградским „Хонведом” – првенство и национални Куп! Уз по две златне медаље за освојена национална првенства и купове, Ђорђе у својој колекцији још има и три сребрне из Купа Мађарске – јер је са екипама „Диожђер”, „ЗТЕ” и „Хонвед” (у којима је играо) стигао до финала најмасовнијег такмичења, а власник је и по једне вицешампионске сребрне и бронзане колајне – које је освојио као другопласирани и трећепласирани у првенству Мађарске играјући за клуб из Ђера…

Славље на Националном стадиону Ференц Пушкаш у Будимпешти

Сигурно да је врло важан део успеха у блиставој играчкој каријери Ђорђа Камбера био и тај, што је у одабиру клубова увек правио најбоља решења, док су, с друге стране, клубови његовим ангажовањем увек остваривали пун погодак – исписујући изнова нове „златне” странице у својој историји!

Ђорђе Камбер са породицом (супругом Милицом, рођеном Београђанком, и двоје деце – ћерком Теодором и сином Максимом – који су ученици петог и трећег разреда будимпештанске Српске школе „Никола Тесла”) потпуно се адаптирао на живот и рад у дво и по милионској метрополи северног комшије Србије у којој има свој стан… И већ је пословно одлучио: и после фудбала – фудбал!

Камбер, паралелно, већ ради као тренер у „Хонведовој” академији. Савладао је језик.

„Мађарски главни град је светска метропола. Близу је Србије и Босне и Херцеговине где супрузи и мени живи шира фамилија и где имамо највише пријатеља, тако да је мојој породици и мени, у овом тренутку – све потаман”, рекао је Ђорђе Камбер, капитен фудбалског клуба „Хонвед” из Будимпеште, који је управо његовим другим голом у финалној утакмици постао победник Купа Мађарске у 2020. години.

*****

Титула после четврт века

Пре три године, 2017-те, „Хонвед” (клуб легендарних имена – Пушкаша, Кочиша, Божика, Цибора, Грошича…) је након скоро четврт века (тачније 24 године), са Србином Ђорђем Камбером у тиму и Италијаном Марком Росијем на клупи (који је данас селектор националног тима Мађарске!) – освојио и државно првенство Мађарске! Четрнаести пут у клупској историји!

„Српска стварност“ / Властимир Вујић – Будимпешта /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here