Mesto za reklamu
  1. 0 11. 2019.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је Србија на седници Савета безбедности УН искористила прилику да изнесе све примере око кршења људских права Срба на Kосову и Метохији.

Дачић је у изјави за новинаре, након заседања на којем се расправљало о Извештају генералног секретара УН о раду УНМИК-а, рекао да се његов најважнији део односио на објављивање интерног извештаја који је направила екипа УНМИK-а, састављена од експерата, који су анализирали инцидент који се десио у покрајини.

Реч је, како је подсетио, о догађају када су приштинске снаге безбедности легитимисале, лишиле слободе, примениле силу према припадницима УНМИK-а и нанели им тешке телесне повреде.

Он је навео да је то на седници предочио специјални представник генералног секретара УН Захир Танин, који је позвао Приштину да казни све одговорне.

Дачић је подвукао да је Танин изнео закључке да су припадници УНМИK-а били на службеној дужности, да нису прекорачили овлашћења, да је дошло до кршења конвенције о имунитету и привилегијама особа које се налазе у мировним мисијама УН, да су им нанете тешке телесне повреде и да се воде судски поступци против њих.

Према његовим речима, то је јасан одговор на све приче са прошле седнице СБ, кад је амбасадорка Косова у САД Вљора Читаку покушала да оправда овакав гест Приштине.

Он је напоменуо да су све чланице Савета безбедности осудиле такво кршење прописа када је реч о припадницима УНМИK-а и позвале да се то више никада понови.

На седници смо искористили  прилику да предочимо лажи којима се Приштина служи – почев од приче о деколонизацији, да нису имали право на коришћење свог језика и писма у Србији и Југославији, и на крају покушај наводног тровања чланова изборне комисије приликом пребројавања српских гласова, јасно указујући на закључак приштинских лекара да нема речи ни о каквом тровању, рекао је Дачић.

Он је упутио позив међународној заједници да се изјасни о томе, али и о ставовима Аљбина Kуртија који говори о томе да ће Бриселски споразум бити мртво слово на папиру.

Истовремено, шеф српске дипломатије је констатовао да је Србија веома ојачала своју спољнополитичку позицију, да су активности председника Републике и његово учешће на једној од претходних седница СБ УН и наша свеукупна политика утицали на то да се боље разуме ситуација око Kосмета.

Дачић је подвукао да на овом заседању нико није позвао друге земље да признају Kосово, што се никада до сад није десило, будући да то углавном чине САД, Велика Британија, Немачка.

Промениле су се ствари, али не можемо бити задовољни ситуацијом на Kосмету и испуњававањем свих међународних обавеза које је Приштина преузела, нагласио је он и објаснио да је зато потребно да се о Kосмету расправља на Савету безбедности УН.

Дачић је најавио да ће наредна седница Савета безбедности бити одржана у априлу следеће године.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here