Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Државни секретар Министарства здравља Берислав Векић изјавио је да је у плану отварање девет нових државних лабораторија за тестирање на вирус корона у Србији.

Векић, председник недавно формиране Радне групе која ради на отварању нових лабораторија за тестирање на вирус корона, рекао је да је то тело имало задатак да види простор, апаратуру, структуру запослених и да процени који је то број људи који треба да заврши додатну едукацију.

Седам тимова је у претходна четири дана обишло лабораторије, рекао је Векић за РТС, најављујући да ће у наредних дан-два сублимирати резултате и поднети извештај Влади.

Он је навео да постоје објекти и лабораторије који имају изузетно добре услове, где треба урадити добру едукацију, а има и оних које кубуре са простором, док у одређеним лабораторијама треба да се обезбеде нове пи-си-ар машине и екстрактори.

„Ићи ће се у правцу оспособљавања нових лабораторија и повећања капацитета постојећих“, рекао је Векић.

Како је навео, у плану је отварање девет нових државних лабораторија — у Шапцу, Зајечару, Ужицу, Крушевцу и другим градовима.

Што се тиче укључивања приватних лабораторија, Векић наводи да је више од 30 конкурисало за серолошка тестирања, а 27 је добило дозволу за рад.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here