Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Прва светска конференција посвећена борби против ковида почела је данас у Београду, а премијерка Ана Брнабић истакла је да је тродневни скуп, чији је Београд домаћин, потврда резултата рада Владе, Министарства здравља и здравствених установа у Србији, као и важне улоге наше земље у размени знања и искуства у области медицине, јачању струке и науке и у очувању здравља свих грађана.

Брнабић: Медицинска струка и наука кључне у борби против коронавируса

На отварању конференције “Ковид-19 – Мултидисциплинарни научни одговор – Колективно знање за заштиту глобалног здравља”, Брнабић је казала да је велика част што је Србија домаћин и организатор скупа која окупља еминентне стручњаке из света медицине из целог света наводећи да ће на конференцији учествовати близу 1.000 учесника, више од 300 предавача и бити разматрано више од 50 тема.

Брнабић је навела да је коронавирус променио из корена наш свакодневни живот, навике и однос према основним вредностима, као и да кључну улогу у борби против короне има медицинска струка и наука.

Пре нешто више од две године, практично цео свет се суочио са великим изазовом какав није био виђен више од 100 година. Чак и највеће и најразвијеније земље, лидери у економском развоју, у новим технологијама и иновацијама, биле су заустављене и скоро затворене, подсетила је премијерка.

Она је казала да је пандемија коронавируса избацила у фокус оно што је најважније, а то су живот и здравље сваког човека.

Брнабић је подсетила на то да су на првим линијама борбе са ковидом били лекари, медицинске сестре и техничари и сви људи који раде у здравственом систему, истичући да су њихово знање, упорност и истрајност у борби за сваки људски живот били најснажније оружје у борби са ковидом.

Она је пренела захвалност на неизмерном труду и посвећности, енергији и снази у борби за сваког пацијента, и поручила да је обавеза и одговорност сваке државе и сваке владе у најтежим данима борбе са ковидом 19 била да подржи лекаре, медицинске сестре и техничаре и све запослене у здравственом систему, како би могли успешно да се боре за живот и здравље свих грађана.

Премијерка је нагласила да јак и стабилан здравствени систем омогућава здравственим радницима да свој посао раде на најбољи начин и додала да је обавеза и одговорност државе да подржи и научнике који раде на развоју вакцина и лекова који су кључни за очување здравља.

Она је подсетила на то да је на почетку пандемије направљен информациони систем који је омогућавао брзо, ефикасно и прецизно евидентирање процеса тестирања, да су  повећани капацитети за тестирање и отворене две велике лабораторије у Београду и Нишу и 10 у заводима за јавно здравље широм Србије.

Брнабић је навела да су у Србији током пандемије изграђене и опремљене три потпуно нове ковид болнице ­- у Београду, Крушевцу и Новом Саду, и истакла да је Србија била међу првим земљама у свету која је набавила вакцине пет различитих произвођача.

Показали смо одговорност и солидарност са суседима, али и са земљама Азије и Африке којима смо донирали вакцине, навела је она и додала да је Србија започела и производњу вакцина Спутњик В на Институту Торлак и изградњу нове фабрике за производњу вакцина.

Брнабић је нагласила да се настављају улагања у здравству, наводећи да је после Клиничког центра у Нишу, првог икада завршеног клиничког центра у Србији, недавно завршена и прва фаза изградње Клиничког центра Београд.

Према њеним речима, ради се и Клинички центар Војводина у Новом Саду и припрема документација за Клинички центар Крагујевац, отворен је Институт за кардиоваскуларне болести Дедиње 2, а ради се и на изградњи дечије клинике Тиршова 2.

Премијерка је навела да се паралелно са тим улагањима ради и на дигитализацији здравственог система како би био што повезанији, ефикаснији и квалитетнији.

Портал и апликација е-Здравље омогућавају грађанима приступ здравственим картонима и заказивање прегледа код изабраног лекара. Наставићмо да радимо на унапређењу овог система, чији је циљ да грађани буду у фокусу, да им се омогући бржи, лакши и ефикаснији приступ свим здравственим услугама, поручила је Брнабић.

Она је истакла да Србија иде и корак напред у технолошком напретку и технолошкој револуцији, који суштински мењају приступ здрављу и квалитету живота грађана, али и представљају прилику за даљи економски развој земље.

Из тог разлога је, како је навела, Србија почела формирање БИО4 кампуса као јединственог места које ће бити центар за развој биомедицине, биоинформатике, биотехнологије и биодиверзитета.

Брнабић је указала на то да ће вештачка интелигенција и биоекономија бити у фокусу и новоформираног Центра за четврту индустријску револуцију Светског економског форума у Београду.

Лончар: Конгрес да допринесе решењу за борбу против ковида

Министар здравља Златибор Лончар је изјавио да се још увек не зна довољно о вирусу корона и изразио очекивање да ће прва светска конференција посвећена борби против ковида анализирати оно што је урађено у претходне две године и допринети налажењу решења за будућа времена.

”Нисам сигуран да смо завршили са короном. Нађите решење како да се даље понашамо, јер и даље не знамо довољно о корони, и да будемо спремни за сва сценарија у будућности. Мислим да је то ваша обавеза и да можете да донесете такве одлуке и да нас посаветујете шта и како даље да радимо”, рекао је Лончар на отварању конференције.

Лончар је захвалио премијерки и председнику Србије јер су учествовали у организацији прве светске конференције посвећене борби против ковида-19.

Такође, захвалио је свим здравственим радницима који су, како је рекао, све време у борби против ковида.

”Оно што сте урадили тек ће се анализирати и тек ће видети шта сте урадили и шта сте спречили да се догоди”, рекао је Лончар.

Директорка ковид болнице Батајница Татјана Аџић Вукичевић рекла је да је Србија у борби са ковидом показала снагу и спремност да се суочи са изазовом чије размере нико није могао да претпостави.

Изразила је уверење да ће размена стечених знања и искустава на конгресу у свим гранама медицине, кад је реч о ковиду, у великој мери допринети стварању научне и стручне платформе која ће имати капацитет да изнедри нова решења у циљу очувања здравља и живота људи.

”Искрено се радујем чињеници да пандемија јењава и да се живот поново враћа у нормалне токове. Чини ме поносном што ће ова конференција у научној дебати на највишем нивоу моћи да пошаље поруку оптимизма читавом свету”, истакла је Аџић Вукичевић.

Додала је да је ковид болница у Батајници, од отварања 4. децембра 2020. године до данас, за само 16 месеци, збринуто око 20.000 болесника.

”Исто тако доступност свих врста вакцина за наше и све друге грађане, као и иновативних лекови у збрињавању наших болесника у великој мери олакшала је и борбу здравствених радника”, рекла је Аџић Вукичевић.

Декан Медицинског факултета Лазар Давидовић рекао је да је да је пандемија у потпуности променила функционисање читаве планете и да су била неопходна бројна прилагођавања, али да су под највећим ударом били здравствени системи, лекари, сви здравствени радници.

Давидовић је казао да је здравствени систем Србије показао своју пуну вредност много боље него здравствени системи много развијенијих земаља истичући да је много примера – од нових болница, преко кампање вакцинације, до нових савремених лекова.

Честитке Србији за борбу против ковида и показану солидарност

Регионални директор Светске здравствене организације (СЗО) за Европу и Централну Азију Ханс Клуге честитао је Србији и њеној Влади на резултатима у борби против ковида-19 и на солидарности коју су, како је рекао, показале донирајући вакцине другим земљама када је то било најпотребније.

Клуге је позвао све државе Западног Балкана да здравље постане приоритет у њиховој спољној политици и да се придруже СЗО у промоцији здравља као главне агенде за будућност.

Истакао је да је Србија током пандемије делила медицинску опрему и знање са суседима и удаљеним државама и да је једина државу у региону која је укључена у пројекат размене знања и биотехнологије који надзире СЗО.

”Тај пројекат би требало не само да унапреди здравље људи у Србији, већ и у региону и шире”, рекао је Клуге у видео обраћању на конференцији.

Према његовим речима, свет је из пандемије извукао три кључне лекције – о моћи науке, моћи солидарности и моћи здравља за човечанство.

Клуге је казао да је моћ науке основа одговора на пандемију ковид-19 који, како је истакао, мора бити и основ за јачу будућност.

”Наука нам је дала знање и алате да спречимо друге озбиљне случајеве болести и да ограничимо ширење ковида-19 уз употребу безбедних и ефективних вакцина, маски и тестова. Дала нам је начине лечења, лекаре и лекове, лабораторије и сличне елементе који да можемо одговорити још ефикасније на следећу пандемију ако се деси. Научили смо да напредак науке и иновације морају бити на услузи човечанству”, рекао је Клуге.

Говорећи о солидарности, навео је пример Србије која је, каже, показала солидарност донирајући вакцине када је то било најпотребније.

Клуге је оценио да се Европа данас суочава са највећом хуманитарном кризом после Другог светског рата наводећи да три милиона избеглица из Украјине стављају пред велике изазове здравствене системе у суседним државама, али да се уз подршку СЗО, УН и других партнера успева да одговори на тај изазов.

”Оно што највише брине је ситуација у здравственом систему Украјине. СЗО испоручује медицински материјал и пружа подршку, али је врло тешко испоручити помоћ ратној зони каква је Украјина где су здравствене установе непрекидно на мети напада”, рекао је Клуге.

Како каже, пандемија нас је научила да здравље мора бити високо на агендама влада и да здравље мора бити у сржи будућих политика.

Захвалио је балканским државама што су, како каже, прихватиле Мапу пута за Западни Балкан, која је промовисана крајем прошле године на самиту у Црној Гори, са циљем да се иницирају промене које ће унапредити здравствену агенду земаља региона и ставити здравље у центар будућности.

”Здравље није само покретач економског развоја или развоја друштва већ може бити уједињујућа сила између различитих држава. Верујем да здравље може помоћи дијалогу за мир и да може имати ту улогу у свим регионима”, рекао је Клуге.

Упутио је позив председнику Србије Александру Вучићу да учествује на Глобалном самиту о здрављу који ће ове године бити одржан у Тел Авиву.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here