Mesto za reklamu
  1. 0 03. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас у разговору са подсекретаром за политичка питања Стејт департмента Дејвидом Хејлом да је јуче усвојена платформа последњи у низу потеза Приштине који недосмислено указује на то да тамошњи политички лидери раде све да би опструирали постизање договора Срба и Албанаца.

Брнабић је рекла да су неспровођење Бриселског споразума, увођење такси од сто одсто на производе из централне Србије и БиХ, формирање војске тзв. Косова и усвајање платформе потези који имају исти циљ, а то је прекид дијалога Београда и Приштине и радикализација односа. Она је додала да је Београд кроз одговорну политику показао да је чврсто при ставу да је дијалог једини инструмент за постизање компромисног решења и дугорочне нормализације односа Срба и Албанаца.

Ми смо увек опредељени за мир и дијалог, али Приштина и сви наши партнери морају да знају да постоје црвене линије преко којих никада нећемо прећи, истакла је Брнабић и додала да се рационално понашање Београда не сме тумачити као слабост него као посвећеност проналажењу компромиса.

Амерички званичник је пренео да ће САД наставити да инсистирају на укидању такси које је Приштина увела на робу из централне Србије, како би се отворио пут за наставак дијалога о нормализацији односа. Он је исказао захвалност Београду на непредузимању реципрочних мера, и пренео да се САД надају да ће споразум Срба и Албанаца бити постигнут, како би се осигурала стабилност у региону и омогућио бржи економски развој.

Према његовим речима, такав договор мора бити прихватљив и за Београд и за Приштину.

Брнабић је изразила захвалност америчком званичнику на подршци, и истакла да Србија жели даље унапређење односа са САД на свим нивоима.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here