Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да је Србија током осам месеци примене такси на КиМ од стране Приштине пласирала 260 милиона евра мање робе него у истом периоду прошле године.

“Крајња штета ће у сваком случају бити много већа, јер када једном буду укинуте таксе, нашим фирмама ће бити потребно дуго времена да се врате на то тржиште, јер се конкуренција из региона позиционирала чим се указала прилика за то”, рекао је Љајић у изјави Тањугу.

На косовско тржиште, према Љајићевим речима, највећи пробој су оствариле Грчка која је у мају повећала извоз на КиМ скоро 3,5 пута, Мађарска, Словенија, Бугарска и Хрватска преко два пута и Македонија за око 50 одсто.

Љајић је рекао да су на губитку и косовски привредници који су 65 одсто сировина и опреме куповали у Србији по нижим ценама, а на штети су и грађани Косова којима је након увођења такси роба у просеку поскупела за око пет одсто.

Он је као посебно илустративан пример навео и да косовски привредници тренутно купују пшеницу из окружења која је око 15 евра по тони скупља од српске пшенице.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here