Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви свечаности подизања заставе Србије поводом пријема наше земље у пуноправно чланство у Европској организацији за нуклеарна истраживања (ЦЕРН).

Брнабић је изразила задовољство због тога што је Србија званично постала 23. пуноправна чланица ЦЕРН-а, уз оцену да је данас велики и важан дан за нашу земљу и да је чланство у тој престижној институцији важније него што можемо да замислимо.

Премијерка је подсетила на то да је Југославија била један од оснивача ЦЕРН-а, који је затим напустила, а сада се, после 58 година наши научници враћају у ЦЕРН.

Према њеним речима, чланство у ЦЕРН-у је важно јер Србија покушава да заснује друштво и економију базиране на знању, иновацијама и технологијама.

Важно је да бисмо се такмичили са најбољима и да бисмо побеђивали у тој трци, истакла је Брнабић и додала да је за научну заједницу и посебно младе научнике ово сигнал да остају у Србији, јер ће им чланство у ЦЕРН-у пружити могућност да учествују на најпрестижнијим и најизазовнијим пројектима у свету.

Она је указала на то да је чланство у ЦЕРН-у важно и за привреду, јер сада постоји много већи прозор и могућност за сарадњу између те институције и домаће привреде, која треба да искористи ту прилику.

Брнабић је најавила да ће у том смислу разговарати са представницима Привредне коморе Србије о томе да Влада постави официра за везу, који ће бити задужен за све тендере у ЦЕРН-у.

Ако наша привреда то успе да искористи, а ми ћемо им помоћи, то ће значити велики профит за њих и другачију привреду. Србија је и данас показала све своје потенцијале, поручила је она.

Генерална директорка ЦЕРН-а Фабијола Ђаноти рекла је да је данас историјски дан за Србију, али и важан дан за ту организацију, која се радује чланству Србије.

Она је истакла да је српска научна заједница током низа година дала значајан допринос ЦЕРН-овим пројектима, и додала да пуноправно чланство отвара нове могућности за истраживања у науци и простор за младе научнике.

Председница Савета ЦЕРН-а Урсула Баслер навела је да је чланство Србије важно и за сам ЦЕРН и додала да управо чланство у мултилатералним организацијама доприноси дељењу идеја и напретку кроз сарадњу.

Свечаној церемонији подизања српске заставе, којом је означен и званичан пријем Србије као сталног члана Европске организације за нуклеарна истраживања, присуствовао је и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Србија је у марту 2019. године постала 23. чланица ЦЕРН-а, након што је ова организација примила формалну потврду Унеска да је Србија приступила конвенцији ЦЕРН-а.

Да је наша земља спремна за пуноправно чланство показали су бројни успеси наших факултета и института који су и данас значајан чинилац у овој важној организацији, као и улагање Владе Србије од више од 90 милиона евра у научну и иновациону инфраструктуру, али и оснивање Фонда за науку, чиме се омогућава конкурентно финансирање и повећава улагање у науку.

Пуноправно чланство је од великог значаја за даљи развој науке и унапређење образовања у Србији и позиционираће Србију као земљу која равноправно одлучује о најважнијим питањима из науке, технологије и иновација.

На експериментима у ЦЕРН-у учествује значајан број истраживача из Србије. Тренутно је у ЦЕРН-у регистровано 85 истраживача из Србије, међу којима су и студенти докторских и мастер студија који студирају на факултетима у Србији.

ЦЕРН представља највећу лабораторију за физику елементарних честица на свету, са неколико акцелератора честица, од којих је највећи кружни ЛХЦ (Велики хардонски сударач), чија је дужина 27 километара и простире се испод француско-швајцарске границе у Женеви.

Основана је 1954. године, а међу потписницама 12 европских држава оснивача налазила се и бивша Федеративна Народна Република Југославија.

У ЦЕРН-у је запослено 2.500 научника, а широм света има 12.000 сарадника.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here