1. 05. 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Источном Сарајеву, након седнице влада Србије и Републике Српске, да ће наша земља, у наредних неколико година, инвестирати 787 милиона евра у Републику Српску.

Брнабић је, на заједничкој конференцији за новинаре са председником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем, истакла да се у овом тренутку покреће изградња Хидроелектране Бук Бијела, ауто-пута Београд–Сарајево, деонице Рача–Бијељина, и аеродрома Требиње.

Сви ти пројекти ће бити покренути – што сада, што током првог квартала 2022. године, и кроз њих Србија у РС улаже око 500 милиона евра, у шта је укључена и посебна подршка наше земље за четири општине – Невесиње, Дрвар, Дубица и Костајница, која износи између 10 и 12 милиона евра, нагласила је она.

Према њеним речима, ако се укључе и остале две хидроелектране Фоча и Паунци, у оквиру већег пројекта ХЕ Горња Дрина, онда је то укупна инвестиција Србије од 787 милиона евра у наредних неколико година, објаснила је премијерка.

Она је подсетила на то да је Србија донирала и за различите пројекте у просвети, здравству, животној средини, инфраструктури у локалним срединама у Републици Српској.

Од 2014. године до данас вредност донација је преко 82 милиона евра и са тиме ће се наставити, истакла је председница Владе и додала да то све заједно износи преко милијарду евра које Србија кроз инвестиције и у мањој мери донације улаже у пројекте у РС.

Она је честитала Републици Српској излазак на берзу и на одличним резултатима у области привредног раста.

Вишковић је оценио да су претходних 10 година сарадње влада Србије и Републике Српске довеле до значајних инфраструктурних пројеката, чија ће вредност у наредном периоду бити већа од 1,6 милијарди марака.

Данас ћемо положити камен темељац за три хидроелектране – Бук Бијела, Фоча и Паунци, чија је вредност преко 1,1 милијарда марака. Разговарали смо и о томе да врло брзо кренемо у изградњу ауто-пута Сремска Рача–Бијељина, што Србија помаже са 100 милиона евра, најавио је он.

Према његовим речима, пројекат изградње аеродрома у Требињу, што је такође инвестиција од 100 милиона евра, од великог је значаја јер треба да омогући у наредним годинама да Херцеговина има пуно бржи развој.

Он је навео да ће Србија и РС заједнички градити и спомен-комплекс Градина–Јасеновац, али и спроводити заједничке пројекте у области образовања, да наставни планови и уџбеници из националне групе предмета буду идентични и да се образовни систем приближи што је могуће више.

Вишковић је изразио очекивање да ће се ускоро и мост “Братољуб” у Братунцу коначно ставити у функцију, подсетивши на то да је Србија из својих средстава пре две године изградила мост, али, нажалост, институције БиХ треба да заврше гранични прелаз, а грађани на то чекају више од две године.

Надам се да ће до краја јуна то бити завршено и да се у јулу или августу окупимо и мост и гранични прелаз ставимо у употребу, рекао је премијер РС.

Вишковић је нагласио да ће у наредном периоду Република Српска са Србијом спровести још много пројеката, од изградње “паметних градова” до одређених пројеката у области здравства.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here