Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изразила је данас задовољство тиме што је наша земља успела да испуни више од 40 одсто препорука из “Беле књиге”, оцењујући да је то добар резултат, али да је могло бити и боље.

Шеснаесту годину заредом, Савет страних инвеститора у Белој књизи оцењује пословну климу и даје препоруку Влади шта да чини, како би побољшала привредни амбијент у држави и повећала животни стандард грађана. Најбоље су оцењени Закон о јавном бележништву, индустрија нафте и гаса и дуванска индустрија. Области са најслабијим учинком су радно право, посебно запошљавање инвалида, порески поступак и јавне набавке.

Брнабић је на представљању “Беле књиге 2019” навела да је 41 одсто испуњених препорука ове године најбољи резултат од 2011. године, од када се мери успех у проценту спроведених препорука, које долазе од чланица Савета страних инвеститора.

Она је изразила задовољство резултатом, али је додала да нисмо срећни јер ово и даље није довољно добро.

Премијерка је указала на да је Влада формирала Радну групу за спровођење препорука из „Беле књиге” Савета страних инвеститора, захваљујући којој је успостављена другачија динамика спровођења реформи и стална комуникација са привредницима.

Следеће године ћемо бити и бољи, јер постоје неке области у којима, како стоји у извештају, није било помака, али Влада је већ усвојила предлоге закона и неке од њих упутила у Скупштину, тако да ће те области убрзо бити промењене набоље, објаснила је она.

Србија ће, како је подвукла, наредне године наставити да бржим темпом примењује предлоге из “Беле књиге”, наводећи да је циљ да се пређе “магична цифра” од 50 одсто испуњених препорука.

Брнабић је објаснила да су сви позитивни економски резултати у Србији настали захваљујући реформама које се активно спроводе од 2014. године, додајући да је тај учинак заједнички успех Владе, чланова Савета страних инвеститора и привредника.

Према њеним речима, Србија је у 2017. години имала 2,6 милијарди евра страних директних инвестиција, прошле године 3,5 милијарди евра, а у првих осам месеци ове године наша земља је забележила за 35 одсто бољи резултат у односу на исти прошлогодишњи период.

У првих осам месеци ове године привукли смо 2.440.000.000 евра страних директних инвестиција, што не би било могуће да смо радили сами – да није пре свега било вас, да није било страних директних инвестиција, које су послале озбиљан сигнал да у нашој земљи вреди инвестирати, да јој се вреди веровати, да имамо потенцијале и да очекујете још позитивнији развој пословне климе, прецизирала је она.

Премијерка је нагласила да ће наш привредни раст бити као што је и Влада пројектовала – 3,5 одсто, упркос томе што су први и други квартал имали нешто нижи привредни раст, док је у трећем кварталу остварен раст од 4,7 одсто.

Она је оценила да је српска привреда на сигурном путу да ове године оствари раст од 3,5 одсто, можда и више, те да је то добар резултат, нарочито у време када успоравају економије које су наши најзначајнији спољнотрговински партнери, а то су Немачка и Италија.

Не мора то неопходно да утиче на наш извоз, али морамо да будемо још конкурентнији у будућности и на томе ћемо радити, нагласила је председница Владе.

Сви ти резултати, како је подвукла, утичу и на пад незапослености, при чему Србија тренутно има никад нижу стопу незапослености која износи 10,3 одсто и која ће по свим тренутним показатељима у трећем кварталу ове године бити једноцифрена.

Извештај СИГМА мисије показује да је Србија у области јавне управе унапредила три од пет области, и да има амбиције да постане лидер у региону, али и у Европи у електронској управи, предочила је Брнабић.

Истовремено, она је напоменула да је извештај УСАИД-а показао да је од испитаних 1.000 малих и средњих предузећа чак 74 одсто испитаника навело да је данас рад јавне управе ефикаснији него пре годину дана.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here