Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић изјавио је данас, након састанка са министром спољних послова Грчке Никосом Дендијасом, да Србија високо цени принципијелну позицију Грчке и њено активно заузимање за наставак проширења ЕУ и интеграцију Западног Балкана. Министра Дендијаса данас је примио и председник Србије Вучић.

Селаковић је на заједничкој конференцији за новинаре истакао да две земље остају доследне у узајамној подршци по кључним питањима од државног и националног интереса, додавши да је за Србију чланство у ЕУ стратешко опредељење и да јој је изузетно важна подршка процесу европских интеграција.

Сви ми који живимо у овом делу Европе показујемо јасно опредељење да се концентришемо на оно што је будућност наших грађана и држава, навео је министар.

Он је пренео да је у разговору са грчким колегом потврђен однос традиционалног пријатељства, блискости и солидарности двају братских народа и двеју пријатељских земаља.

Србија и Грчка су опредељене за продубљивање сарадње, проширење дијалога у свим областима и за доследну узајамну подршку по кључним питањима од државног и националног интереса, нагласио је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је изразио захвалност Грчкој за подршку коју пружа територијалном интегритету и суверенитету Србије по питању Косова и Метохије, које је прворазредно државно и политичко питање.

Селаковић је напоменуо да је са шефом грчке дипломатије разговарао и о дијалогу Београда и Приштине, афирмишући подршку дијалогу као једином разумном средству за изналажење решења за питање Косова и Метохије.

Показали смо, како је додао, да се залажемо за постизање одрживог, трајног и компромисног решења заснованог на поштовању и задовољењу интереса и Срба и Албанаца на Космету.

За нас је драгоцена подршка која долази од земаља чланица ЕУ које нису признале независност Косова, рекао је министар, нагласивши да Србија остаје доследна у подршци територијалном интегритету Грчке на копну и на мору, која је неодвојива од поштовања међународног јавног права.

Селаковић је истакао да је за Србију од прворазредног значаја очување мира и стабилности, истичући да у том смислу Србија и Грчка деле идентично мишљење да очување мира и стабилности нема никакву разумну алтернативу.

Шеф српске дипломатије је указао на значај успостављеног трилатералног формата Србија, Грчка и Кипар и изразио наду да ће ускоро бити настављено одржавање тих састанака, али и квадрилатералног формата попут оног који Србија и Грчка имају са Бугарском и Румунијом.

Он је навео да је министру Дендијасу поново представио иницијативу „Отворени Балкан“, изразивши очекивање да ће Грчка подржати тај формат, који није само на линији Србија–Северна Македонија–Албанија, већ да су сви на Западном Балкану позвани да учествују, као и уверење да Грчка не само кроз подршку, већ и кроз конкретно учешће, ту може да нађе своје место.

Селаковић је позвао грчке инвеститоре да улажу у Србију, која је три године заредом међу првима у свету по директним страним инвестицијама.

Такође, шеф српске дипломатије је рекао да су две земље заинтересоване за јачање сарадње у области енергетике, нарочито када је реч о диверзификацији и снабдевању важним енергентима као што су гас или течни гас.

После сусрета председника Александра Вучића и премијера Киријакоса Мицотакиса у Александруполису, где је отворен ЛНГ терминал, уверени смо да ћемо изградњом интерконектора између Србије и Бугарске и ми доћи до гаса који ће долазити из Александруполиса, односно преко Грчке и Бугарске, навео је Селаковић.

Он је захвалио Грчкој на напорима и труду које улаже током председавања Процесу сарадње Југоисточне Европе, и изразио задовољство због учешћа на предстојећем самиту Процеса сарадње Југоистичне Европе који ће бити одржан у Солуну.

Дендијас је поручио да је будућност Западног Балкана у Европској унији и да је то једини пут за просперитет и стабилност региона, додавши да Грчка пружа политичку подршку како би Србија била ближе ЕУ и како би јој се придружила.

Разумем да постоји замор и фрустрација због спорог процеса приступања ЕУ, али сматрамо да је то једини пут за просперитет и стабилност региона, рекао је он.

Шеф грчке дипломатије је навео да је у посети Београду у оквиру турнеје по Западном Балкану уочи самита Процеса сарадње Југоисточне Европе, који се одржава следеће недеље у Солуну, после 20 година од Солунског самита на којем је покренута агенда за Западни Балкан.

Дендијас је додао да регион треба да се клони лажних обећања и оних који желе да врате сат региона уназад и који покушавају да поново нацртају мапу Балкана, истичући да то не може да се дозволи и да цео регион треба да гледа у заједничку будућност, а не у прошлост.

Он је нагласио да је Србија кључни партнер Европске уније и позвао Београд да настави процес реформи и усаглашавање са спољном политиком ЕУ.

Шеф грчке дипломатије је пренео да је са Селаковићем разговарао и о Косову и Метохији, наводећи да је потребно да се види напредак у дијалогу Београда и Приштине како би се дошло до свеобухватног правнообавезујућег споразума у складу са међународним правом.

Дендијас је, говорећи о ситуацији у региону, истакао да промена граница у Босни и Херцеговини није начин за пут даље, што је пренео и током посете Сарајеву.

Треба да покушамо да помогнемо да се превазиђу разлике и да градимо регионалну стабилност и просперитет како би се унапредила регионална сарадња, навео је шеф грчке дипломатије.

Дендијас је нагласио да Грчка остаје посвећена даљем јачању веза са Србијом, која је значајан партнер грчкој пословној заједници, наводећи да су грчки инвеститори уложили скоро три милијарде евра у Србији, а да су грчке компаније обезбедиле близу 25.000 радних места.

Он је поздравио намеру Србије да отвори туристичку канцеларију у Атини, уз констатацију да Грчка остаје једна од најпопуларнијих дестинација за туристе из Србије.

Шеф грчке дипломатије је додао да је са Селаковићем разговарао и о интерконективности у области саобраћаја и логистике, о паневропском коридору, као и о енергетској сарадњи, истичући да је ЛНГ терминал у Александруполису велики корак ка регионалној сарадњи у тој области.

Дендијас се осврнуо и на одлуку Турске да обустави преговоре са Грчком о решавању проблема у Средоземном мору и другим билатералним питањима, поручујући да Грчка остаје чврста у заштити својих интереса у складу са међународним правом и повељом УН.

Председник Србије Вучић разговарао са Дендијасом о горућим питањима

Председник Вучић претходно је примио министра спољних послова Републике Грчке Никоса Дендијаса, са којим је разговарао о билатералним односима, регионалној и мултилатералној сарадњи, евроинтеграцијама, актуелној енергетској кризи, горућим геополитичким питањима, као и о рату у Украјини.

Председник Вучић је истакао да Србија придаје изузетан значај односима са Грчком, који су засновани на чврстом пријатељству, историјски потврђеној блискости и солидарности два народа.

Вучић је захвалио Грчкој на доследном ставу у погледу поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије, као и на труду који улаже током председавања Процесу сарадње у југоисточној Европи додавши да Србија високо цени и континуирану грчку подршку евроинтеграцијама Републике Србије и њено активно ангажовање на убрзању тог процеса, наведено је у саопштењу Службе за сарадњу с медијима председника Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here