Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Савет ЕУ званично је објавио нову листу земаља за које се од 16. јула препоручује укидање рестрикције за путовања у ЕУ. На попису је 13 земаља са претходног списка, док су Србија и Црна Гора једине скинуте с листе.

У Бриселу наводе да ће се листа поново бити ажурирана за две недеље.

На основу критеријума који обухватају првенствено епидемијску ситуацију и мере заштите, државе чланице ЕУ 27 би од 16. јула требало постепено да укидају ограничења путовања на спољним границама за становнике Алжира, Аустралије, Канаде, Грузије, Јапана, Марока, Новог Зеланда, Руанде, Јужне Кореје, Тајланда, Туниса, Уругваја и Кине, која је подложна још и услову реципроцитета за путовања грађана ЕУ на њену територију.

У питању су земље које су биле и на првој листи Савета ЕУ која се примењивала од 1. јула са изузетком Србије и Црне Горе, које су уклоњене због погоршања епидемиолошке ситуације.

У Савету ЕУ наводе да треће земље, чијим грађанима је дозвољено путовање у ЕУ, морају да имају број нових случајева ковида 19 током последњих 14 дана на 100.000 становника “близу или испод просека” ЕУ, да имају стабилан или опадајући тренд нових случајева претходних 14 дана, а у обзир се узима и укупни одговор треће земље на ковид 19 укључујући аспекте као што су тестирање, надзор, праћење контаката, задржавање, лечење и извештавање, као и поузданост информација.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here