Mesto za reklamu
  1. 0 12. 2020.

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се данас у Москви са замеником председника Владе Руске Федерације и копредседником Међувладиног комитета Србије и Русије са руске стране Јуријем Борисовим.

Поповић, који је и копредседник Међувладиног комитета за сарадњу Србије и Русије, је том приликом истакао да су односи између две земље најбољи у историји и да су Србија и Русија две пријатељске земље, које развијају најбоље политичке и економске односе и узајамно се подржавају по свим важним питањима од значаја за две државе.

Влада и читав српски народ захвални су Руској Федерацији и председнику Владимиру Путину на принципијелној подршци коју пружају Србији у очувању територијалног интегритета и суверенитета по питању Косова, нагласио је Поповић и указао на то да ниво робне размене између две земље има константан раст.

У 2019. години обим спољнотрговинске размене износио је 3,6 милијарди долара, а у периоду јануар – октобар 2020. године, обим размене двеју земља износио је 2,05 милијарди долара, рекао је Поповић.

Министар је додао да је за првих десет месеци ове године, због кризе изазване пандемијом коронавируса, дошло до пада робне размене од 21,4 одсто у односу на исти период прошле године и додао да је српски извоз у Русију за тај период износио 750 милиона долара, а увоз 1,3 милијарде долара.

Жеља нам је да у следећих пет година, повећамо наш извоз у Русију на 1,5 милијарди долара, рекао је Поповић.

Министар је додао да је досадашњи максималан извоз српских производа у Русију износио 1,1 милијарду долара.

Циљеви које постављамо нису нереални и недостижни. Ми смо једина земља у Европи која има бесцарински споразум са Русијом који нам омогућава да практично све што произведемо у Србији извеземо на руско тржиште без царина, рекао је Поповић и додао да ће Влада Србије радити интензивно на стварању услова за већи извоз српске привреде на руско тржиште.

Поповић је изразио задовољство због повећања обима размене у области пољопривреде упркос пандемији коронавируса и истакао да је у 2019. години размена пољопривредно-прехрамбених производа износила 437,6 милиона долара, а да ће 2020. године она премашити ниво из 2019. године.

Он је позвао руске партнере да наставе улагања у Републику Србију, а посебно је поздравио могућност приватизације ХИП Петрохемије за чију је куповину заинтересован руски Газпром.

Министар је је указао на то да је Република Србија у оквиру Турског тока завршила изградњу линијског дела гасовода на територији Србије од границе са Бугарском до границе са Мађарском и да се очекује да гасовод буде оперативан од почетка 2021. године.

Поповић је истакао и одличну сарадњу у области иновација и високих технологија са руском државном корпорацијом Росатом.

Тежићемо да заједно са Росатомом у Србији успоставимо најмодернији истраживачки центар у Eвропи за потребе медицине, пољопривреде и образовања у релевантним областима науке и инжењерства, навео је министар.

Он је указао на то да ће овај центар пре свега бити коришћен за развој медицинских капацитета Републике Србије и здравствену заштиту становништва, а између осталог за потребе онкологије, дијагностике, производње радиофармацеутика.

Заменик председника Владе Руске Федерације Јуриј Борисов честитао је министру Поповићу именовање на функцију копредседника Међувладиног комитета Србије и Русије и истакао да ће његово именовање дати нови импулс развоју билатералних односа двеју земаља.

Борисов је истакао да Русију и Србију повезује историјска и духовна блискост и да две државе развијају традиционално добру и пријатељску сарадњу. Указао је да владе Руске Федерације и Републике Србије развијају активан политички и економски дијалог кроз механизам Међувладиног комитета и да две земље треба да одржавају интензивну економску сарадњу и у времену пандемије коронавируса, наводи се у саопштењу Кабинета министра без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here