Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је Србија чврсто опредељења за даљи развој политичких односа са Руском Федерацијом на темељу стратешког партнерства.

Дачић је, на заједничкој конференцији за новинаре са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим одржаној након њиховог састанка, истакао да су обе земље спремне за даље продубљивање сарадње у свим областима.

Он је нагласио да је Србија захвална Руској Федерацији на доследној подршци њеном територијалном интегритету и суверенитету и напорима наше земље да питање Косова и Метохије реши мирним средствима, путем дијалога, без уцена и без фаворизовања једне од страна, посебно када је реч о западним партнерима.

Први потпредседник Владе је саопштио да је Лавров о томе данас разговарао и са председником Србије Александром Вучићем, коме је том приликом пренео неке руске оцене какво се понашање може очекивати и предлоге за даљи ток дијалога о питању Космета.

Дачић је рекао да је Европска унија, као гарант Бриселског споразума, морала више да се ангажује на реализацији договореног, уз оцену да стални једнострани поступци и неспровођење договореног урушавају кредибилитет Уније.

Он је навео и да је то тактика да се иде са новим причама, попут приштинских такси на српску робу, како се не би причало о Заједници српских општина.

Сада су задовољни што су укинуте таксе, а оно што је било основно је ЗСО, нагласио је први потпредседник Владе.

Дачић је, одговарајући на питање о незадовољству неких западних земаља поводом руске помоћи током пандемије коронавируса, истакао да то није њихова ствар, и да ће држава радити онако како је у интересу Србије.

Он је подсетио на то да је сама ЕУ на почетку пандемије имала проблематичан став по питању солидарности унутар Уније, а камоли према оним земљама које нису њен део.

ЕУ је тако забранила извоз медицинске опреме, а од Кине и Русије смо добили хуманитарну помоћ, на чему смо захвални. Ту нема посебних политичких порука, ми знамо ко су наши пријатељи, истакао је Дачић.

Први потпредседник Владе је нагласио да Србија има добре политичке односе и са Руском Федерацијом и са Кином, али да су економски односи на нижем нивоу и да их је неопходно унапредити.

Лавров је нагласио да је Руска Федерација потврдила спремност да и даље подржава Србију по питању Космета, и поновио да основну улогу у решавању тог питања игра Резолуција Савета безбедности Уједињених нација 1244, која је, како је оценио, очувала актуелност.

Он је рекао да је на данашњем састанку потврђена подударност ставова двеју земаља по већини питања, и додао да су и Москва и Београд присталице јачања демократских начела међународног живота и да је постигнут договор о одржавању тесне координације у међународним форумима.

Руска Федерација, како је истакао, подржава курс руководства Србије на изградњи конструктивних и добросуседских односа са свим земљама Балкана и позитивно оцењује напоре Београда на одржавању мира и стабилности у том важном делу европског континента.

Дачић је на крају заједничке конференције за новинаре Лаврову поклонио гитару, док је министар спољних послова Руске Федерације поклонио првом потпредседнику Владе микрофон.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here