Mesto za reklamu

25 02. 2019.

Србија је на ранг листи Европског здравственог система напредовала за две позиције у односу на прошлу годину и сада заузима 18. место на списку од 35 земаља објављеном у понедељак.

Према 48 показатеља анализираних на 90 страна истраживања, међу којима су доступност здравствене заштите пацијенатима, исходи лечења, обим и доступност услуга као и превенција и коришћње фармацеутских производа, Србија је пре пет година била на зачељу листе.

Аутори износе генералну констатацију да системи здравствене заштите у Европи напредују. На врху листе догодила се промена, па је Швајцарска заменила Холандију, која је дуго година држала челну позицију. Иза њих следе Холандија, Норвешка, Данска и Финска, док су на зачељу листе Бугарска, Пољска, Мађарска, Румунија и Албанија.

Србија је боље рангирана од чак 14 земаља ЕУ, укључујући и Шпанију, Италију, Словенију и Ирску, као и од свих земаља оркужења укључујући и чланице ЕУ.

Указала је да Србија треба да ради на унапређењу превентивних прегледа који доприносе смањењу смртности од малигних болести, као и на смањењу незаразних болести.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here