Mesto za reklamu
  1. 01.2019.

Србија је напредовала по индексу економских слобода на листи “Херитиџ фондације” за 2019. годину, заузевши 69. место међу 180 рангираних земаља, што је за 11 позиција боље у односу на претходну годину.

Укупан скор Србије, како се наводи на сајту Фондације, повећан је за 1,4 поена на 63,9 поена, што је сврстава у категорију економски “умерено слободних земаља”.

Србија је, како пише, остварила велико побољшање у области фискалног здравља, при чему су веће оцене на плану пословних слобода и државне потрошње надмашиле смањење скора у области трговинских слобода и ефикасности правосуђа.

У квалитативној анализи Индекса се наводи да, уз снажан економски раст и значајну фискалну консолидацију, влада у Београду планира даље постепене реформе за унапређење пословног амбијента, али да ће “напредак у реформисању јавне управе и приватизацији државних компанија у секторима електричне енергије, комуникација и природног гаса, ипак бити нешто спорији”.

Такође је оцењено да су неопходне дубље институционалне реформе за модернизацију пореске администрације, смањење корупције и јачање правосудног система.

Од земаља региона, лошије рангиране од Србије су Босна и Херцеговина, Хрватска и Црна Гора, које су заузеле 83, 86. и 92. место респективно, а боље рангиране су Словенија (58.), Албанија (52.), Бугарска (37.) и Македонија (33.).

Међу 44 земље европског региона, Србији је припало 34. место, а њена укупна оцена је испод регионалног просека, али изнад светског просека.

Најбоље рангиране земље у овогодишњем издању индекса економских слобода су: Хонгконг, Сингапур, Нови Зеланд, Швајцарска и Аустралија, а најгоре оцене имају: Зимбабве, Република Конго, Еритреја, Куба, Венецуела и Северна Кореја.

„Српска стварност“ / The Heritage Foundation /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here