Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас, поводом последица кризе настале најновијим потезима Приштине на економском и политичком плану, да Србија није реаговала исхитрено и није насела на провокације Приштине.

Брнабић је у обраћању новинарима, након обиласка Сигурне куће у Београду, поручила да званични Београд неће одустати од заштите коју гарантује међународно право.

Она је навела да је ситуација на Косову и Метохији данас доста мирнија и то захваљујући заједничким напорима председника Републике Александра Вучића и Владе да се одржи мир и стабилност.

Јуче смо сви заједно, као тим, одржали тај мир и стабилност. Нисмо реаговали емотивно, исхитрено и нисмо наседали на провокације, поновила је премијерка.

Брнабић је исказала захвалност српском народу на Космету јер је њима било најтеже да не наседну на провокације, што је и једини паметан одговор на новонасталу ситуацију.

Србија неће одустати од заштите међународног права и правде, нагласила је она и апеловала на партнере, пре свега из Европске уније, да решавају проблем настао због тога што је Приштина повећала царине за 100 одсто на робу која долази из централне Србије.

Апелујем пре свега на партнере из ЕУ да решавају тај проблем како бисмо сви заједно могли да наставимо тамо где смо стали пре 6. новембра, када је Приштина подигла таксе за 10 одсто, истакла је педседнице Владе.

Такође, како је навела, неопходно је да наставимо да разговарамо о регионалном економском повезивању, заједничком регионалном економском простору, те међусобном признавању професионалних и академских квалификација, да бисмо имали не само слободнији проток роба и услуга, већ и људи.

Према њеним речима, у овом тренутку је на потезу ЕУ зато што је повећање такси кршење Споразума о стабилизацији и придруживању и споразума ЦЕФТА.

Она је истакла да ЕУ, али и УНМИК треба да реагују, како би се наставио дијалог прекинут подизањем такси.

Брнабић је, говорећи о нападу на лидера Левице Србије Борка Стефановића, поручила да Србија неће толерисати насиље ни под каквим изговором, изразивши наду да ће и правосудни органи, попут полиције, брзо и професионално реаговати.

Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here