Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да наша земља не тежи чланству у НАТО, али да настоји да одржи дијалог и сарадњу, нагласивши да Србија посебно цени став те организације о пуном поштовању наше војне неутралности.

Брнабић је, на отварању 101. Роуз-Рот семинара Парламентарне скупштине НАТО „Евроатлантске интеграције, партнерство за мир и даљи кораци у суочавању са преосталим изазовима на Западном Балкану“ у Скупштини Србије, указала на то да Србија гради позицију одговорног и поузданог партнера НАТО.

Она је оценила да је сарадња наше земље и те алијансе у протеклом периоду била добра, и навела да је Србија у сарадњи са НАТО успешно реализовала више од 40 пројеката.

Премијерка је истакла да је посебно задовољна имплементацијом пројекта који је усмерен на нову генерацију батерија заснованих на угљенику, које неће садржати литијум.

Председница Владе је, говорећи о регионалној сарадњи, нагласила да су мир и безбедност у региону основни услов за напредак сваке земље, али и за читав регион.

Било каква нестабилност у било ком делу утиче на читав регион, рекла је Брнабић и додала да Србија цени своје суседе и да доследно поштује политику немешања у унутрашња питања суседних земаља.

Она је оценила да Иницијатива „Отворени Балкан“ представља шансу за регион у виду јачања инфраструктуре, слободе кретања људи, робе, капитала и услуга, али и напоменула да та иницијатива није замена за евроинтеграције.

Премијерка је упутила позив свима на Балкану који нису приступили „Отвореном Балкану“, укључујући и Приштину, да се придруже, напоменувши да је тај позив стално отворен и да ће грађани земаља региона имати невероватно велике користи од ове иницијативе.

Брнабић је нагласила да Србија пружа пуну подршку Северној Македонији и Албанији за добијање датума за почетак преговора са Европском унијом јер су то више него заслужиле.

Ми у разговорима са партнерима из ЕУ увек истичемо да је у интересу просперитета региона да ове државе што пре добију датум за почетак преговора, али, такође, изузетно је важно да ЕУ ради са Босном и Херцеговином на томе да ни они не буду запостављени, рекла је она.

Премијерка је, говорећи о стању на Косову и Метохији, предочила да се Срби у покрајини свакодневно суочавају са безбедносним ризицима, а да је од почетка ове године забележено 115 етнички мотивисаних напада и девет упада специјалних полицијских јединица на север Космета.

Председница Владе је истакла да је посебно поражавајућа чињеница да су Високи Дечани сврстани међу седам најугроженијих локалитета културног наслеђа Европе.

Она је нагласила да у Приштини није видела спремност за дијалог, о чему говори све већи број напада на Србе и то што Приштина неће да испуни Бриселски споразум.

Неразумно је очекивати да идемо у преговоре око неког другог споразума, а да Приштина није испунила Бриселски, након толико година од потписавања, оценила је председница Владе.

Премијерка је навела да Србија има нерешена питања из прошлости, али да је усмерена на будућност и на одржавање мира.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here