Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

У 558. ваздухопловном заводу у Барановичу извршена је примопредаја четири белоруска “мига 29”. “Мигови” су од данас и формално у власништву Републике Србије, а у нашу земљу ће доћи пошто буде завршен ремонт који је почео у белоруском ремонтном заводу 22. фебруара. Реч је о авиону који је намењен за ловачка и ватрена дејства у секундарној намени, дању и ноћу, у повољним и сложеним метеоролошким условима.

Примпопредаји је присуствовала делегација Министарства одбране Републике Србије и Ратног ваздухопловства ВС, коју је предводио министар одбране Александар Вулин.

Командант РВ и ПВО, генерал-мајор Душко Жарковић, је истакао да су српски пилоти спремни за још четири авиона.

“Истовремено са пријемом ових авиона, ми у Србији располажемо авионима на којима се врши обука. У последње време смо имали обуку петорице пилота који су завршили преобуку у иностранству као и двојицу пилота који су преобуку завршили у 204. ваздухопловној бригади”, истакао је генерал Жарковић.

“Ово су четири авиона која су власништво државе Србије, Министарства одбране и Ратног ваздухопловства. Можемо слободно да кажемо да ми од данас располажемо са 14 ‘мигова 29’, што је број који нисмо могли ни да сањамо 2012. године, када је председник Вучић постао министар одбране. У овом времену његови лични односи са председником Лукашенком су показали колико су важни и ми данас стојимо испред четири авиона која су плод уговора о војнотехничкој сарадњи и помоћи Белорусије Србији”, рекао је Вулин, саопштава Министарство одбране.

Договорено је да се ремонт и прва фаза модернизације “мигова 29” заврши у белоруском 558. ваздухопловном заводу у Барановичу.

“Ми ћемо имати 14 ‘мигова’ на нивоу генерације 4+, што значи да су једни од најсавременијих авиона на свету. Наше ратно ваздухопловство деценијама није било снажније, наши пилоти сада могу да рачунају на часове налета као у време ЈНА, могу да рачунају да ће управљати најсавременијим средствима, а наше небо и наша Србија ће бити сигурна, слободна и независна. Ово је велики дан за државу Србију, велики дан за наше Ратно ваздухопловство”, изјавио је Вулин.

Техничко стање и расположиви ресурси авиона који су у првој трећини њиховог века употребе, као и стање њихових виталних агрегата, склопова и система говоре да су они до сада одржавани и експлоатисани у складу са прописаним техничким нормама и великом пажњом и представљају висококвалитетну платформу за наставак њихове експлоатације и даљу модернизацију, закључује Министарство одбране у саопштењу.

Уз четири “мига 29” које је Србија већ имала, шест летелица које су стигле из Русије, и са четири авиона из Белорусије, Војска Србије би, након што сви авиони буду ремонтовани требало да заокружи ескадрилу са укупно 14 “мигова 29”.

„Српска стварност“ / Министарство одбране Србије /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here