Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Београдска НАТО недеља већ осму годину заредом пружа могућност за отворену расправу о многим спољнополитичким и безбедносним питањима од интереса не само за Србију, већ и за регион и шире окружење.

Дачић је на отварању овог скупа истакао да је данашњи сусрет свакако умногоме другачији од претходних јер се одвија у специфичним условима изазваним глобалном пандемијом заразне болести COVID-19.

Шеф српске дипломатије је оценио да нас услови физичке дистанце не спречавају да очувамо контакт и комуникацију у заједничком интересу, како бисмо размотрили неке од најбитнијих актуелних тема.

Он је подвукао да се у мандату ове владе, који представља континуитет влада од 2012. године, Србија додатно афирмисала на међународној сцени као поуздан партнер и извозник безбедности у региону, уз доказану спремност да дели одговорност и терет обавеза на ширем међународном плану у циљу сузбијања безбедносних изазова.

Дачић је констатовао да односи Србије и НАТО представљају деликатно питање, оптерећено наслеђем из прошлости у виду бомбардовања тадашње СРЈ од стране најмоћније војне алијансе у свету, без овлашћења Савета безбедности УН, што за нас представља акт агресије, уз цивилне жртве и огромна материјална разарања.

У складу са тим, како је рекао, имамо одговорност и обавезу да заједнички улажемо напоре да регион буде трајно стабилан – oна је и на Србији, њеним суседима, најмоћнијим земљама НАТО, као и на Алијанси у целини, посебно имајући у виду да је она присутна у региону и да има низ обавеза успостављених од стране УН у очувању мира, безбедности и стабилности, што се наравно односи на КиМ и испуњење мандата из Резолуције 1244 СБ УН.

Србија веома одговорно испуњава своје обавезе, поступа у складу са постигнутим договорима и очекује од других да то чине у истој мери, нагласио је он и додао да су партнерски односи са НАТО нераздвојни део укупне спољнополитичке позиције Србије и настојања да регион буде трајно стабилан.

Дачић је истакао важност чињенице да су НАТО и Србија упућени једно на друго и да је, упркос трагичној прошлости и бомбардовања тадашње СРЈ, императив за будућност заједнички ангажман и сарадња, првенствено због стабилности региона као кључног услова за просперитет свих грађана који у њему живе.

Само на тај начин регион може бити простор трајне стабилности, а уверен сам да том кључном циљу сви без изузетка стремимо. Једини пут је јачање сарадње и поверења, да речи увек буду преточене у дела и да све што је договорено буде и спроведено, без изузетка и условљавања, закључио је министар Дачић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here