1. 12. 2019.

Министар одбране у Влади Републике Србије Александар Вулин оценио је данас да је текућа година била динамична, тешка, обележена бројним изазовима, али и година у којој је Војска Србије значајно унапредила своју борбену готовост.

Вулин је, представљајући резултате министарства на чијем је челу, нагласио значај побољшања опремања и материјалног положаја припадника Министарства и Војске Србије у години на измаку.

Он је буџет намењен за војску 2019. године окарактерисао као изузетно висок, истичући да је од планираних 101,3 милијарде динара реализовано 99,8 одсто.

За наредну годину буџет за војску ће бити само номинално мањи, навео је Вулин и напоменуо да је залагањем Министарства одбране и одлуком Министарства финансија укинуто плаћање ПДВ-а на увоз добара за посебне намене.

Такође, како је указао, након 10 година усвојена је Стратегија националне безбедности и Стратегија одбране Србије, а и овим документима Србија чува мир на читавом Балкану, јер је гарант безбедности и сигурности.

Министар је објаснио да се изменама Закона о војсци уносе велике и значајне новине за припаднике оружаних снага.

Тим изменама уведени су чинови капетана прве класе и водника прве класе, повећана је старосна граница за пријем у професионалну војну службу, официра до 45 и подофицира до 40 година живота, изједначени су припадници Војске са државним службеницима у броју дана годишњег одмора, омогућен је даљи развој војног школства кроз подофицирско образовање, као и бржи пријем људи из цивилства, навео је он.

Вулин је подсетио на то да је свим припадницима Војске и Министарства одбране повећана плата у јануару и новембру, од 18 одсто, уз напомену да су изједначене  плате пилота и летача Војске и пилота и летача МУП-а.

Такође, како је рекао, сви запослени су осигурани 24 часа седам дана у недељи, а системско побољшање се осетило и за 1.100 лица која су награђена за залагање преко оног које се од њих очекује, боравком у објектима Министарства намењеним за боравак и рекреацију.

За 535 припадника Војске Србије решено је стамбено питање, а уведено је саобраћајно и каско осигурање за све возаче ресорног министарства, указао је он и подсетио на то да су ове године враћене у употребу 72. специјална и 63. падобранска бригада.

Према његовим речима, протекле године извршено је значајно побољшање у погледу набавке нових летелица, попут четири нова борбена хеликоптера Ми35М, три борбено-транспортна хеликоптера Ми17Б5 и пет вишенаменских хеликоптера.

Вулин је изразио очекивање да ће и у 2020. години бити настављена даља набавка новог наоружања и војне опреме.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here