Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Међу онима које је америчко министарство санкционисало 9. децембра је и Слободан Тешић, који је у документу објављеном на веб-сајту Министарства назван једним од „највећих дилера оружја и муниције на Балкану“, као и неколико компанија и појединаца повезаних са њим.

Девет српских држављана и исто толико фирми, повезаних са трговцем оружјем Слободаном Тешићем или његовим сарадницима, додати су на црну листу Секретаријата финансија САД.

На листи Канцеларије за контролу иностраних средстава налази се девет српских држављана и седам фирми директно повезаних са Тешићем, као и две које су повезане са особама, које имају везе са њим. Санкцијама се блокирају средства и имовина тих компанија и појединаца, а америчким компанијама и појединцима забрањује да послују са тим лицима и фирмама.

На листи се налазе: Горан Андрић, који, поред српског, има и држављанство Босне и Херцеговине и Велике Британије, Никола Бркић, Сретен Цвјетковић, Есад Капиџић, Љубо Маричич, Желимир Петровић, Зоран Петровић, Небојша Шаренац и Милан Суботић, сви држављани Србије, за које се наводи да су повезани са Тешићем.

Међу компанијама које су додате на листу су је АРАНЕКС ДОО, Београд, БУСИНЕСС ДИВЕРСИТY ЛИМИТЕД, Хонг Конг, ФАЛЦОН СТРАТЕГИЦ СОЛУТИОНС ДОО, Београд, ФИНРОСТ ЛИМИТЕД, Кипар, МООНСТОРМ ЕНТЕРПРИСЕС ЛИМИТЕД, Кипар, ТАРДИГРАДЕ ЛИМИТЕД, Кипар, ВЕЦТУРА ТРАНС ДОО, Београд, сва повезана са Тешићем, као и МЕЛВАЛЕ ЦОРПОРАТИОН ДОО БЕОГРАД, повезана са Шаренцем и ВЕЛЦОМ ТРАДЕ ДОО БЕОГРАД, повезана са Андрићем.

САД су у децембру 2017. одлуком председника Доналда Трампа већ увеле санкције Слободану Тешићу на основу акта Магницки – закона којим Америка санкционише оне који крше људска права.

Тешић је тада означен као „један од највећих трговаца оружјем и муницијом на Балкану“ који је скоро деценију под санкцијама УН због извоза оружја у Либерију.

У саопштењу Секретаријата САД за финансије наводи се да је Тешић извоз оружја уговарао уз подмићивање клијената, да их је водио на скупе одморе, плаћао школовање њиховој деци на западним универзитетима.

Слободан Тешић је власник или контролише власнички удео у две српске компаније – Партизан Тецх и Тецхноглобал Сyстемс ДОО Београд и две компаније регистроване на Кипру – Граwит Лимитед и Цхарсо Лимитед. Тешић је, како се наводи, преко једне од кипарских компанија финансирао политичаре.

„Данас, на Међународни дан борбе против корупције, наше Министарство применило је санкције на корумпиране актере и њихове мреже у бројним земљама Европе, Азије и Латинске Америке” – рекао је министар финансија Стивен Мнучин, и наводи се на њиховом сајту.

Медији подсећају да се на “црној листи” која је освежена са данашњим датумом, према подацима OFAC, још налази и актуелни члан Председништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик, који је на ову листу доспео у јануару 2017. године.

„Српска стварност“ / Агенције /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here