Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је данас на видео-састанку Јадранско-јонског савета Јадранско-јонске иницијативе и министарском састанку Стратегије Европске уније за Јадранско-јонски регион (EUSAIR).

Данашњим састанком, којим су копредседавали Дачић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић,  окончано је једногодишње председавање Србије Јадранско-јонској иницијативи и Стратегији ЕУ за Јадранско-јонски регион.

Дачић је изразио жаљење због тога што се председавање Србије услед пандемије коронавируса није окончало петим форумом у Београду, током којег би, поред заједничког рада, сви учесници имали прилику да, како је рекао, уживају у традиционалном српском гостопримству.

Он је представио резултате које је Србија постигла током једногодишњег председавања, а који су садржани у приоритетима и календару активности председавања Србије Јадранско-јонској иницијативи и EUSAIR, које је усвојила Влада  Србије.

Желим још једном да потврдим посвећеност Србије вредностима Јадранско-јонске иницијативе и припадајуће стратегије, у оквиру којих спроводимо активности које земље које још нису пуноправне чланице ЕУ јачају на том путу, а оне које то већ јесу чине још бољим местом за живот, поручио је Дачић.

Први потпредседник Владе је истакао и жељу Србије да настави да продубљује сарадњу у оквиру Јадранско-јонског региона, нагласивши да смо се током председавања ослањали на искуства претходних председавајућих, сарађивали са будућим председавајућим и ослањали се на подршку и експертизу Сталног секретаријата Јадранско-јонске иницијативе из Анконе.

Такође, он је представио и планове за даље активно учешће Србије у Јадранско-јонској иницијативи и EUSAIR, посебно имајући у виду да и након окончања свог председавања Србија остаје део „председавајуће тројке“.

Узимајући у обзир да због пандемије није било могуће одржати поменути Пети пленарни форум у Београду у предвиђеном термину, Јадранка Јоксимовић је изразила наду да ће Србија, уз подршку Европске комисије и наших словеначких партнера који од 1. јуна преузимају председавање овоj регионалноj иницијативи, одржати Форум током председавања Словеније, односно до краја текуће године.

Заједно са министрима земаља јадранско-јонског региона и са представницима Европске комисије размотрени су конкретни резултати једногодишњег председавања Србије овим иницијативама.

Као земља у залеђу Јадранског и Јонског мора, Србија је, у протеклих годину дана, посебну пажњу посветила повезивању региона у области саобраћаја и енергетике, промовисала заједничко културно наслеђе које чини овај регион атрактивном туристичком дестинацијом, као и интензивнију сарадњу младих.

Државе учеснице Јадранско-јонске иницијативе су Србија, Боснa и Херцеговинa, Грчкa, Италија, Хрватскa, Словенијa, Северна Македонија, Црна Гора, Албанијa и Сан Марино.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here