Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је наша земља спремна да подржи сваку иницијативу која би имала за циљ унапређење сарадње земаља црноморског региона, окупљених у BSEC.

Обраћајући се учесницима 41. састанка Савета министара држава чланица Организације за црноморску економску сарадњу, који се одржава у Атини, Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије је између осталог рекао:

„Република Србија је као и до сада, настојала да буде конструктиван партнер и да подржи и помогне сваку иницијативу која би имала за циљ унапређење сарадње земаља ширег црноморског региона окупљених у овој међународној организацији.

Нажалост, као што је свима вама већ познато, значајан део времена и ресурса искоришћен је за питање интерне реформе Организације, нарочито у сегменту финансирања, а не на креирање нових пројеката и реализацију постојећих.

У том смислу, Србија се залаже да у будућем раду више времена посветимо унапређењу конкретне и опипљиве сарадње међу државама чланицама, уз наравно континуиране напоре на плану реформе и оптимизације рада.

Поновио бих оно што представници Републике Србије константно наводе у овом форуму, а то је да ова организација има изразит потенцијал, како у економској сфери, тако и на плану унапређења свеукупне сарадње међу чланицама, те бисмо тако требали и да је користимо – максимално избегавајући политизацију рада и све оно што може да нашкоди билатералним односима међу чланицама Организације.

Када је реч о конкретним областима сарадње, за Србију су од посебног интереса области енергетике, трговине, туризма и транспорта, те зато највећу пажњу посвећујемо управо овим темама. То не значи да су нам остале области којима се Организација бави мање битне, али треба имати у виду да претерано ширење тематике и нагомилавање броја састанака не доприносе остваривању циљева и већини земаља чланица отежавају ангажман у овоj међународној организацији.

Због тога, Србија се увек залагала за рационално планирање председавања и одржавање састанака радних група и других тела, само уколико постоји помак и конкретан напредак у тематици којом се баве.

На овај начин, експертима из земаља чланица би се оставило довољно простора да се фокусирају и максимално укључе у рад и конкретне пројекте. Мислимо да је Грчка у великој мери успела да овај принцип интегрише у своје председавање и на томе смо јој захвални.

У вези са финансирањем конкретних пројеката, нагласио бих да Србија не жали трошење средстава уколико су она усмерена ка нечему од чега би све чланице имале корист. У том смислу, не умањујемо значај Пројектног развојног фонда, међутим, нисмо спремни да паушално улажемо средства у потенцијалне пројекте и не подржавамо да се поменути фонд финансира из ионако преоптерећеног редовног буџета Организације.

Регионална сарадња је један од најважнијих спољнополитичких приоритета Републике Србије, како са суседним државама, тако и у ширем смислу, у оквиру црноморског региона. Активни смо у готово свим значајнијим регионалним форумима, нарочито имајући у виду актуелне међународно политичке трендове у свету у којима регионални приступ све више добија на значају, за шта је Европа одличан пример“ – рекао је између осталог Ивица Дачић.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here