Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас у Сарајеву да наша земља већ дуго промовише политику одрживог развоја, не само као питање популационе динамике и људског капитала, већ и као део циљева одрживог развоја УН Агенде 2030.

Јоксимовић је у изјави за новинаре, након конференције “Популациона динамика, људски капитал и одрживи развој у Југоисточној Европи”, истакла да је питање одрживог развоја важно не само за нашу земљу и земље региона, већ је то тема којом се озбиљно баве све државе у свету, а посебно чланице Европске уније.

Влада Србије је на одговоран начин приступила питању одрживог развоја, пре свега имајући у виду економију добробити за наше грађане, указала је она.

Према њеним речима, мере фискалне консолидације и сви параметри који су се покренули на боље имају смисла само када људи осете да живе боље и имају јасну будућност у својој земљи, а Србија већ има прве показатеље тог позитивног тренда.

Министарка је подсетила на то да је председник Републике ове године на Генералној скупштини УН представио наш добровољни национални извештај о спровођењу циљева одрживог развоја.

Ми смо једна од 47 земаља која је припремила овај извештај, а ти циљеви одрживог развоја су заправо најшира платформа економије добробити, објаснила је Јоксимовић.

То, како је предочила, значи смањење сиромаштва, приступ води и инфраструктури за све, родну равноправност, запошљавање, борбу против климатских промена, институционалну изградњу друштва, владавину права, што су све циљеви које Влада спроводи у свакодневном раду.

Она је подвукла да наша земља политику одрживог развоја спроводи и кроз процес европских интеграција, као држава фаворит за чланство у ЕУ, која у односу на земље у региону, предњачи у спровођењу реформи.

Отворили смо приближно половину поглавља, настављамо интензивно да радимо на томе и очекујем један солидан наставак динамике у наредном периоду, али управо кроз све ове реформе и кроз чињеницу да је УН Агенда 2030 постала и део политичког оквира ЕУ, указала је Јоксимовић.

Такође, како је додала, Србија кроз процес европских интеграција и недавно најављени Национални инвестициони план остварује циљеве одрживог развоја, а самим тим и могућност да задржи људе у земљи, који су наш највећи капитал.

Она је оценила да је иницијатива председника Србије “мали шенген” добар образац слободног кретања економског капитала, али пре свега људског капитала, између Србије, Албаније и Северне Македоније, али и свих оних земаља које желе да се укључе.

Дводневну конференцију, уз подршку Савета за регионалну сарадњу, организују Министарство иностраних послова БиХ и Регионална канцеларија Популационог фонда УН за Источну Европу и Централну Азију.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here