Mesto za reklamu
  1. 0 11. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас као специјални гост на конференцији „Swiss Digital Days“, која се одржава по четврти пут, уз учешће великог броја партнера из привреде, науке и јавног сектора.

Брнабић је у обраћању истакла да дигитализација остаје један од приоритета нове Владе Србије, која ће и даље бити посвећена јачању сарадње са организацијама цивилног сектора које се залажу за дигитализацију.

У оквиру поменуте конференције, организације из Швајцарске, Шведске, Србије, Украјине, Пољске, Лихтенштајна и Града Беча, потписале су Писмо о намерама о сарадњи у домену јавног дијалога о дигитализацији, а међу потписницима је и Иницијатива „Дигитална Србија“.

Изузетно ми је драго што је ова организација из наше земље међу онима који су потврдили посвећеност даљем јачању јавног дијалога о дигитализацији. То је још један доказ да се наша земља позиционира међу европским лидерима у овој области, истакла је премијерка.

Директор Иницијативе „Дигитална Србија“ Небојша Ђурђевић истакао је да му је, будући да овако широко постављене иницијативе обично долазе од влада, посебно драго што независне организације као што је Иницијатива „Дигитална Србија“ заједнички покрећу и спроводе активности у циљу промовисања прилика које нам је дигитализација донела.

Мислим да ова сарадња може да буде врло важан елемент у грађењу дигиталне будућности Европе и њене економије, додао је Ђурђевић.

Поред организације Иницијатива „Дигитална Србија“, потписници Писма о намерама су и организације из Швајцарске (Digitalswitzerland), Шведске (Swedish Digital Day Initiative), Украјине ((IT Ukraine Association), Пољске (Digital Poland Foundation), Лихтенштајна (Digital-Liechtenstein), као и Града Беча (Amtsführender Stadtrat für Finanzen, Wirtschaft Digitalisierung und Internationales Stadt Wien).

Брнабић је рекла да је циљ Владе Србије да наша земља постане један од водећих дигиталних хабова у Европи.

Наши потенцијали, посебно у области људских ресурса, већ су глобално препознати. Тако је, према оцени „ Startup Genome“, београдски и новосадски стартап екосистем уврштен међу пет најбољих у свету када је реч о квалитетном и доступном инжењерском кадру.

Говорећи о најважнијим резултатима у претходном периоду, премијерка је рекла да је направљен велики напредак у области електронске управе и у области образовања.

Захваљујући увођењу еУправе и различитих електронских сервиса, од јуна 2017. године до данас сачували смо 15.000 стабала, рекла је Брнабић.

Србија је посебно препозната као лидер у реформи образовања у Европи, а премијерка је рекла да је Влада, заједно са Иницијативом „Дигитална Србија“, радила на увођењу програмирања као обавезног предмета од 5. разреда основне школе, увођењу новог предмета „Дигитални свет“ у 1. разреду основне школе, као и на увођењу специјализованих ИТ одељења у гимназијама.

Влада такође инвестира око 100 милиона евра у области иновационе инфраструктуре: у научно-технолошке паркове, стартап центре, научне институте и универзитетску инфраструктуру.

Уведени су, такође, како је нагласила, и посебни правни и финансијски подстицаји за истраживање и развој, стартап инвестиције и привлачење странаца за запошљавање и рад у нашој земљи.

У разговору о изазовима дигитализације у Европи, Брнабић је рекла да је највећи изазов фрагментирано европско тржиште у тој области, у поређењу са САД и Кином.

Интензивнија сарадња међу европским земљама, боља сарадња у размени знања и искуства, неопходни су за јачање јединственог европског тржишта и његову конкурентност на глобалном нивоу, рекла је премијерка и додала да је потребно да сви заједно радимо на дигиталној будућности Европе.

Говорећи о изазовима дигитализације у време пандемије коронавируса, премијерка је рекла да је све оно што је урађено од јуна 2017. године имало ефекта управо у време пандемије: захваљујући инвестицијама у образовању, увођењу дигиталних уџбеника и дигиталних учионица, Србија је међу ретким земљама у Европи у којима ученици нису изгубили ниједан час наставе у току ове године.

Она је закључила да ће инвестиције у области образовања бити приоритет и у мандату нове владе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here