Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас да је циљ Владе да српска економија буде заснована на знању, креативности и иновацијама, због чега су у претходном периоду уведене многе пореске олакшице и подстицаји за стартап и иновационе компаније, при чему се улаже и у истраживање, науку и образовање.

Брнабић је, приликом отварања тродневне међународне конференције “Coworking&Coliving Conference Southeast Europe”, рекла да се Србија убрзано мења како би искористила четврту индустријску револуцију, надокнадила пропуштено и сустигла, а можда и престигла, развијенија друштва.

Она је истакла да је Влада на чијем је челу ставила акценат на реформе у области образовања, као и на културу, креативне индустрије, иновације, развој, стартап компаније, истраживање и науку.

Ова конференција показује друго лице Србије, које можда не познају сви довољно. Али, за мене је то право лице Србије, која ствара искуства, знање, музику, филм, технологију, уметност и идеје, вредности које ће људима омогућити квалитетнији живот и задржати их у земљи, а истовремено и довести оне који нису одавде, поручила је премијерка.

Она је истакла да је Србија у претходне три године урадила много да би створила економију и друштво које подржава иновације и креативност, нагласивши да је уведена велика пореско-правна реформа, како би се подржао развој дигиталних технологија и креативних индустрија.

Између осталог, како је објаснила, укинут је порез на рад дигиталних номада, тако да ће од почетка 2020. године сви дигитални номади који бораве у Србији до 90 дана бити ослобођени плаћања било каквог пореза.

Према њеним речима, од следеће године стартап тимови који имају до девет запослених биће ослобођени плаћања пореза и доприноса у првој години, док се сав приход од интелектуалне својине настале у Србији опорезује са само три процента.

Премијерка је додала да су, такође, уведене и посебне мере за привлачење и подршку развоју талента, док је за запошљавање младих који су тек завршили факултет послодавац ослобођен плаћања пореза и доприноса до 70 одсто, на период од три године, а уведена је и либерална визна политика за запошљавање и боравак странаца у Србији.

Желимо да Србија буде отворена земља у којој живи и ради велики број људи из целог света, да долазе да стварају у нашој земљи, а да Србија ствара прилике за све, рекла је Брнабић.

Она је подсетила и на то да је у основне школе уведено програмирање као обавезан предмет, да око 1.000 младих средњошколаца похађа специјализована ИТ одељења, те да је више од сто милиона евра уложено у инфраструктуру за истраживање, развој, иновације и стартап компаније.

Према њеним речима, проширује се Научно-технолошки парк у Београду, граде се такви паркови и у Нишу и Новом Саду, повећава се број студената на факултетима, улаже у лабораторије, стартап центре и институте.

Ове године смо основали и Фонд за науку, а само на првом позиву се пријавило више од 2.500 младих научника са својим пројектима, рекла је Брнабић и додала да у Србији данас постоји 40 простора за заједнички рад и живот, а сваки нуди нешто посебно.

Председница Владе је подсетила и на то да је Београд већ неколико година рангиран у 20 најбољих градова за рад и живот дигиталних номада, те да је Србија у десет водећих у свету у гејминг индустрији, развоју блокчејн технологије и приступачности и квалитету инжењерског кадра.

Амбасадор СР Немачке у Србији Томас Шиб рекао је да његова земља жели да подели своја искуства у овој области са Србојом, те подсетио на то да Немачка последњих осам година помаже стартапове и иновације у Србији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here