Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да Србију на састанку у Берлину нико није натерао да настави дијалог без укидања такси и да наша земља по питању Косова и Метохије није изгубила своју позицију, што је велика ствар. Брнабић, која је јуче присуствовала састанку у Берлину, истакла је у изјави за Телевизију “Пинк” да је у Берлину било уважено мишљење наше земље.

Мишљење Србије се уважило и мислим да је то резулат једне другачије политике коју је увео председник Републике Александар Вучић, која и јесте политика емоција и причања без рукавице, и тога да исто причамо иза затворених и отворених врата, објаснила је премијерка. Она је пренела да су били јако тешки разговори у Берлину и на самом састанку и вечери, али да је добра ствар што су били потпуно искрени. Према њеним речима, тешко је било слушати релативизацију свега што се дешава на Балкану, посебно од стране Приштине и њене једностране потезе.

Брнабић је, говорећи о томе шта кочи наставак дијалога, истакла да је то потпуни недостатак политичке храбрости од стране људи који су увели таксе и вишак политике популизма од стране Приштине. Наша страна није имала велика очекивања у смислу резултата. Очекивали смо добре разговоре и искрен дијалог и то смо и добили, без рукавица. То је велика ствар коју можете да добијете у политици, објаснила је она.

Премијерка је исказала захвалност немачкој канцеларки Ангели Меркел и председнику Француске Емануелу Макрону на фер и одговорном односу, указавши на то да су они показали храброст да преузму део одговорности да се настави дијалог. Председник Вучић је оценио да смо јако добро представили Србију, нисмо били нарочито опширни, али рекли смо искрено ста мислимо и осећамо и да смо ту да наставимо разговоре, али да таксе морају прво да се укину, указала је она.

Приштина, како је нагласила, троши време не само Србима, већ и Албанцима на Космету и другима на Балкану, док је, са друге стране, Вучић показао огромну храброст да се искорачи у смислу да разговрамо о компромису. Политички најлакше би било да кажемо да можемо да разговорамо о степену аутономије и о контрамерама или о томе да Албанци крше ЦЕФТА и ССП, али где би нас то довело. Хајде да будемо сви политички храбри да направимо другачији регион за генерације иза нас, поручила је председница Владе. Она је нагласила да је Вучић увео другачију политику у међународним односима и да исто прича у Београду, Берлину, Тирани и Бриселу, оценивши да је то права политика. Србија може да буде једина која нешто заступа за тим столом. Лидери као што су Меркел и Маркон ће то уважавати.

Брнабић је, поводом наставка састанка 1. јула у Паризу, објаснила да ће учествовати ако буде позвана, будући да се још не зна тачно у коме ће формату бити тај скуп.

Србија ће урадити све што може да настави да гради стабилност на Балкану, закључила је председница Владе.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here