Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Представници Срба са севера Косова тражили су од председника Србије Александра Вучића да им каже да ли држава Србија стоји иза њих, наводећи да не могу више да трпе терор Приштине и Албанаца, а ако Србија није иза њих да ће сами да се бране.

Ракић: Ако се ово поново деси, бранићемо се свим средствима

Председник Српске листе Горан Ракић поручио је данас председнику Србије Александру Вучићу на састанку у Рашки да ће српски народ на Косову и Метохији, уколико се нешто слично попут овога данас догоди, пружити отпор и браниће се свим средствима.

“Уколико се следећи пут деси нешто овако, имаћео општи отпор. Ма шта то значило и како год то схватили, али бранићемо се свим расположивим средствима”, рекао је Ракић, и на те речи добио аплауз присутних Срба.

Ракић је додао и да никако не може да разуме да неко пуца на голоруки народ.

“Следећи пут ако се деси, неће на овоме остати, бранићемо се свим средствима. Не знам да ли ћемо се одбранити, али ћемо се бранити”, рекао је Ракић, на шта су окупљени повикали да неће ни бити следећег пута, јер ће Срби сами реаговати и бранити се.

На то се надовезала једна мештанка са КиМ, која је рекла Вуцићу да је обећао да ће послати војску на КиМ да брани грађане, ако један метак буде испаљен.

“Ми немамо чиме… Пуцали су на нас, бацали сузавац, морате да нас одбраните. Ми немамо како да се одбранимо”, рекла је она, док је председник видно потрешен слушао сведочења Срба.

Срби са КиМ пренели су председнику да су узнемирени, а Ракић је додао да то што људи упадају једни другима у реч, није зато што су некултурни, већ зато што су уплашени и забринути за породице.

“Ја и Српска листа бићемо са народом, борићемо се до краја”, поручио је Ракић.

Састанку са Србима са КиМ у Рашки присуствовали су и министри одбране и полиције Небојша Стефановић и Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Срби Вучићу: Да ли стојите иза нас, ако не сами да се бранимо

Срби су на састанку у Рашки, организованом поводом упада Косовске полиције у северни део Косовске Митровице и Звечан, у емотивном обраћању пренели ситуацију и шта све свакодневно доживљавају од стране косовских Албанаца.

Представници Срба из Звечана, Лепосавића, Зубиног Потока и других места пренели су да не могу више да трпе терор Приштине и понашање Албанаца, скренули пажњу да су дошли да хапсе такозване шверцере са дугим цевима и бојевом муницијом и запитали се шта је следеће.

“То што раде шиптарски терористи, тероришу народ, дошли су да хапсе тзв шверцере, али то се не ради са бојевом муницијом. ако хоћете да нас заштитите молим вас за то, ако не сами ћемо, сатерани смо до краја”, рекао је један од представника Срба Вучићу, који је уједно и врховни командант Војске Србије.

Они су пренели Вучићу, представницима војске Србије, минситрима војске и полиције Небојши Стефановићу и Александру Вулину, као и дирктору Канцеларије за КИМ Петру Петковићу, да зеле да наставе да живе на КИМ, али да ће, уколико Србија не стоји иза њих сами да се одбране “како могу и умеју”.

“Да ли нашу децу и нас треба да бранимо сами или ћете ви стати иза нас. Они свакодневно покушавају да изазову проблем, не можемо ово више да трпимо. Желимо да истрајемо овде заједно, ове притиске не можемо да издржимо. Нисам спреман да водим голорук народ на шиптарске цеви. Можете ли да нам помогнете јер на овај начин нама нема живота”, рекао је један од Срба са севера КИМ

“Да ли ћемо сахрањивати браћу као 1999.” – питала је председника Србије сестра Срећка Софронијевића који је данас рањен у акцији РОСУ и КПС.

” Да ли ће е држава стати иза нас или ћемо сами бранити. Хоћемо ли доћи у ситуацију да немамо лекове, платимо основне ствари. Све су нам укинули”рекла је она.

Један од представника Срба рекао је да је данашњи инцидент “прелио чашу” и да је то личило на рат.

“Пуцало се на голоруке момке. Морам да похвалим што је у целој овој ситуацији било и младих и старих и мушкараца и жена, били смо као један. Био сам против уласка у институције, осам година тамо тражимо своја права и видимо који су резултати”, рекао је он.

Он је додао да постоје два начина да се ситуација реши – демократски кроз институције које су, како је рекао, дискриминаторске према Србима, или кроз грађанску непослушност и излазак свих представника Срба из институција.

У више обраћања Вучићу Срби су апострофирали његову функцију врховног команданта Војске Србије

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here