19.01.2020.

Срби из целе Француске окупили су се у Паризу и заједнички отишли на језеро Етанг де Жонкуи, које се налази на педесет километара од главног града. За Часни крст се први пут у историји пливало и у Ници.

Прославу Богојављења, онако како том празнику и доликује, организовале су цркве Свете Петке из Бондија и Светог Саве из Париза, на иницијативу Удружења Сви Срби у Паризу.

“Окупили смо више од хиљаду људи, то је незапамћено, начин на који смо обележили овај велики празник, а сетили смо се и наших сународника у Црној Гори”, каже за Спутњик Саша Пешић председник удружења Сви Срби у Паризу, које је уз СПЦ организовало овај догађај.

Језеро су прво освештали отац Славиша Шањић и отац Жељко Симоновић, а у воду је скочило више од 60 мушкараца. Најбрже је до Часног крста стигао Александар Крајновић. За Часни крст пливале су и три даме, иначе чланице у КУД-у „Бисери“.

Први пут у историји за Часни крст се пливало и на другом крају Француске, на Азурној обали, у Ници.

 На Азурној обали најбрже је до Часног крста допливао Никола Прибић.

Срби који су данас пливали у Ници имали су и публику која се у неверици окупила на плажи.

„Отац Игор Вујсић освештао је море, а затим се за Часни крст ’борило‘ 28 пливача. Туристи нису могли да верују шта се дешава. И овде се за крст ’борила‘ једна девојка — Јована Њежић. Срећни смо и поносни што смо окупили Србе из овог региона, стигли су чак из Марсеја, али и из Италије, највише из Санрема“, каже председник Удружења Срби у Француској Ђуро Ћетковић.

Подршка одбрани светиња у Црној Гори и са Азурне обале.

У Ници је до крста први допливао Никола Прибић. Он и други учесници су окупљање на данашњи празник искористили да својим сународницима у Црној Гори пошаљу поруку — да су уз њих у одбрани вековних светиња Српске православне цркве.

Река људи спустила се улицама Нице до обале. На пливање за Часни крст стигли су Срби I из других делова Француске, али и из Италије.

„Српска стварност“ / © Фото : Савез Срба Француске /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here