Mesto za reklamu

11.12. 2019.

Наши људи у Француској добро знају да су они српског порекла одговорни за очување свог идентитета, порекла и језика и да у томе поред породиве важну улогу има и Српска православна црква.

Веома је важно не препустити се асимилацији него своју децу васпитавати у духу српства али поштујући и волећи земљу у којој су рођени и која нас је прихватила. Ту важну улогу добро разуме Западноевропска епархија Српске Православне цркве, чије је седиште у Паризу.

Епископ Методије

У Паризу постоје две српске цркве, Свети Сава која се налази у осамнаестом париском арондисману, и Света Петка из париског предграђа у Бондy. Велики број људи који се доселио после ратова деведесетих имао је потребу за једну свету кућу у крају где највише има Срба, у департману 93. Због тога од не тако давно постоји друга парохија у граду Бондy кажу представници Срба у Паризу.

Недавно је Парохија Света Петка прославила црквену славу где је био велики број личности из политичког живота Француске, као и представници амбасаде Србије у Паризу. Велики број верника је увеличао тај свети дан. Малена црква је успела да прими све људе који су за ту прилику дошли.

Телевизијски канал Храм је приказао сјајну репортажу о том догађају. Значајно је и да се увелико ради на проналажењу нове локације за још једну српску цркву у париском региону, јер су постојеће две парохије постале претесне за све вернике.

Нова црква би се подигла негде у париском предграђу, у једном од градова Пиеррефитте-сур-Сеине или Стаинс. То је несумњиво лепа вест знајући да велики број Срба живи у том крају. Док се то не догоди католичка црква је обећала да ће уступити једну од својих цркви у том крају да би се одржавале литургије и вечерње службе.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here