Mesto za reklamu
  1. 0 11. 2018.

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић истакао је да културни простор српског народа није ограничен државним границама и да културна историја представља процес дугог трајања, у којем поједина подручја и места мењају своје улоге.

Вукосављевић је, отварајући 13. дане српске културе у Банатској филхармонији у Темишвару, подсетио на то да је Београд дуго био периферија у односу на друга културна средишта нашег народа, а да је Темишвар дуговеко стециште културног и друштвеног живота панонских Срба.

На то нас опомиње вредно сакрално и друго наслеђе из прохујалих векова, али и савремени, непрекинути напори српске заједнице да се одржи и остане своја, као и да оснажи везе са матицом, истакао је министар. Он се запитао зар може да буде периферија подручје које нам је, поред многих других, родило и занату учило Доситеја, које нам је обликовало Црњанског.

   Министар је подсетио на речи Милоша Црњанског посвећене српском Темишвару у другој књизи “Сеоба”, као и у његовим аутобиографским коментарима.

“Дани српске културе”, као и други стваралачки напори, показују културну отпорност Срба у Румунији, али и чињеницу да за такве напоре наилазе на подршку румунске државе, као што и Србија румунској мањинској заједници обезбеђује повољне услове за одржање народног идентитета, навео је Вукосављевић.

Нема природнијег места него да се из Доситејевог ширег завичаја понове његова залагања за неговање и развијање народног језика, рекао је министар.

Министарство културе је, како је нагласио, препознало ову тему као једну од кључних тема одговорне културне политике, од предлога решења статуса ћирилице до поспешивања обнове лектората српског језика у иностранству, у сарадњи са Министарством просвете.

Министар је подвукао да неговање матерњег језика и културе говора и у држави матици представља важно питање, а да у српској дијаспори ово питање чини прво питање опстанка.

На отварању скупа, у организацији Савеза Срба у Румунији, говорили су и амбасадор Србије Бранко Бранковић, заступник префекта жупаније Тимиш Кристијан Франческу, саветник за културу у жупанији Тимиш Адријан Негоица, заменик градоначелника Темишвара Дан Диакону, српски посланик у румунском парламенту Славољуб Аднађ и председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић.

Након церемоније отварања приказан је филм “Заспанка за војнике”, редитеља Предрага Антонијевића.

У наставку посете, Вукосављевић је обишао седиште Савеза Срба у Румунији, где је отворио историјско-научни скуп “100 година крупних догађаја за Србе у Румунији”.

Министар је том приликом поклонио овом савезу антологијску едицију “Први светски рат у српској књижевности” издату поводом обележавања сто година од завршетка Првог светског рата, као и стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији.

 

 

 

Вукосављевић је такође посетио Епархију темишварску, као и Епархијски музеј и Српску саборну православну цркву, наводи се у саопштењу Министарства културе и информисања.

„Српска стварсност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here