Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

У оквиру 44. продуженог заседања Комитета за светску баштину, које је одржано од 16. до 31. јула у онлајн формату, а чији је домаћин била Народна Република Кина и град Фуджо, усвојена је једногласна одлука о задржавању српског културног добра – Средњовековни споменици на Косову и Метохији, на Унесковој листи светске баштине у опасности. Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Петар Петковић оценио да је одлука Унеска усправна и важна за Српски народ.

У саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију наводи се да је овим још једном потврђена континуирана угроженост српског културног наслеђа на Косову и Метохији.

Културно добро – Средњовековни споменици на Косову и Метохији уписано је на Унескову листу светске баштине у опасности 2006. године на иницијативу Србије и обухвата манастир Дечане, Грачаницу, Пећку патријаршију и цркву Богородице Љевишке.

Држава Србија редовно обавештава Унеско о њиховом стању конзервације.

Комитет за светску баштину задужен је за спровођење Унескове Конвенције о заштити светске културне и природне баштине из 1972. године и представља кључно међународно тело за заштиту наслеђа.

Заседања Комитета одржавају се сваке године, а домаћин 45. заседања биће Руска Федерација и град Казањ, наводи се у саопштењу.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић поздравио је данас одлуку Комитета за баштину Унеска који је једногласно донео одлуку да четири српска споменика на Косову и Метохији и даље остану на Унесковој листи светске баштине у опасности.

Петковић је на свом Фејсбук профилу истакао да је српским споменицима на Косову и Метохији потребна међународна заштита.

“Важна и једино исправна одлука Унеска да на листи светске баштине у опасности задржи четири храма Српске православне цркве на Косову и Метохији! Српски манастири Грачаница, Високи Дечани, Пећка Патријаршија и црква Богородица Љевишка и даље се налазе у ризичној ситуацији и потребна им је заштита и то међународна”, поручио је Петковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here