Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Косовска централна изборна комисија одлучила је да гласови из централне Србије не буду бројани све док надлежни органи не ураде анализе, пошто су, после додира са њима, поједини чланови ЦИК-а пријавили непријатне мирисе, свраб и сумњу да су oтровани. Представници Српске листе кажу да је у питању “прекрајање народне воље”.

Након ванредног састанка косовске централне изборне комисије (ЦИК), који је завршен нешто пре 21 час, председница ЦИК-а Ваљдете Дака потврдила је да ће “сумњиве коверте” из централне Србије остати у просторијама косовског министарства за инфраструктуру док се не спроведе истрага.

Око 15.000 осталих гласова, пристиглих из дијаспоре, биће сутра послати у ЦИК, уз полицијску пратњу, преноси Коссев.

“Они нису предмет истраге”, рекла је Дака, наводећи да се ради о 15.500 коверата.

Гласови из Србије, за које косовски медији наводе да садрже отров, односно да су у питању “смрдљиве таблете”, остаће у просторијама министарства, где су допремљени још прошлог петка, како се не би, према речима Ваљдете Даке, ометала полицијска истрага док се не утврди јесу ли опасне или не.

“Наметање представника без подршке српског народа” 

Српски чланови централне изборне комисије сматрају да је реч о измишљотини како би се гласови оставили незаштићени и да њима може да се манипулише.

Потпредседник Српске листе Срђан Поповић каже да су спорни гласачки листићи незаштићени и дискутабилни за бројање јер су чланови ЦИК-а из редова Српске листе избачени из просторије где су листићи прегледани.

“По последњим сазнањима које имамо, на месту где су гласачки листићи, нема наших људи који могу да осигурају правилно бројање”, истиче Поповић.

Каже да се нигде у свету ништа слично није догодило у историји избора и сматра да је сигурно у питању “манипулација и прекрајање народне воље”.

“Некоме је у интересу да наметне политичке представнике који немају подршку српског народа”, наглашава Поповић.

Апелује на међународну заједницу да адекватно реагује.

“Ово што су покушали да ураде је стварно смешно. Ако то прође у међународној заједници и ако Европска унија не реагује на прави начин, засигурно не можемо градити будућност на овим просторима”, каже потпредседник Српске листе.

“Курти намеће погодне Србе” 

Коментаришући став лидера “Самоопредељења” Аљбина Куртија да не жели припаднике Српске листе у “влади Косова”, Поповић каже да Курти покушава да наметне Србе који би њему били погодни и тако маргинализује све што је Српска листа урадила.

“То није његов посао. Треба да разговара са правим представницима Срба, односно са представницима који су изабрани од стране нашег народа”, истиче Поповић.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here