Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Велика загађеност ваздуха поново се бележи у многим градовима Србије. Београд је поново међу 15 најзагађенијих градова света, а висок ниво загађења забележен је и у Приштини, Нишу, Косјерићу, Ваљеву, Смедереву и Панчеву.

Према подацима Агенције за заштиту животне средине, у Косјерићу, Ваљеву и на мерној станици Стари град у Београду, ваздух се оцењује као “јако загађен”.

Индекс загађености ваздуха формира се на основу испитивања концентрације шест главних загађивача: ПМ-2,5 честица, ПМ-10 честица, угљен-моноксида, сумпор-диоксида, азот-диоксида и озона у нивоу земље.

ПМ честице од 2,5 микрона су најопасније јер су најмање. Оне настају сагоревањем фосилних горива – ауспуси аутомобила, грејање на дрва и угаљ.

Лако продиру у тело људи и, уколико се наталоже, могу изазвати кардиоваскуларне проблеме и проблеме дисајних органа.

Највиши степен загађености се, према Агенцији за заштиту животне средине, бележи и у Нишу, Бору, Смедереву.

Нешто ниже загађење је у Панчеву, Обреновцу, Новом Саду и Суботици, где је степен загађености на четвртом нивоу.

На београдским мерним станицама, четврти ниво загађења ваздуха измерен је на Новом Београду и на Мостару, док је ваздух доброг квалитета на мерним станицама Врачар и Зелено брдо.

Грађанима се приликом највишег степена загађења препоручује избегавање физичких активности и коришћење заштитних маски на отвореном простору, затварање прозора и употреба пречишћивача ваздуха.

Сарајево је поново најзагађенији већи град на свету. Висока загађеност забележена и у Бишкеку, Улан Батору, Лахореу и Њу Делхију. У 15 најзагађенијих градова налазе се и Софија и Скопље.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here