Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Истраживачи Лабораторије за Нелинеарну фотонику, међу којима су др Драгана Јовић Савић, руководилац ове лабораторије, као и др Дејан Тимотијевић и Јадранка Васиљевић, 2018. године објавили су важан рад у часопису Адванцед Оптицал Материалс, а сада је тај рад одабран као један од најбољих за 2018. годину, преноси Браинз ТВ.

Као такав уврштен је у специјално издање часописа Бест оф Адванцед Оптицал Материалс 2018, јавља Браинз ТВ. Адванцед Оптицал Материалс је иначе један од водећих журнала посвећених материјалима, са импакт фактором 7.43.

Како наводе уредници журнала, за колекцију најбољих радова у 2018. изабрали су њихове омиљене и најбоље чланке објављене у тој години. Рад наших истраживача носи назив Висуализинг тхе енергy флоw оф таилоред лигхт.

“Елиптични Матјеови зраци у разним нелинеарним режимима формирају веома интересантне хиралне структуре које имају облик хеликоидних таласовода, односно хеликоидних фотонских решетки”, стоји у сижеу овог рада.

“Помоћу величине полазних зрака као и јачине нелинеарности контролише се број филаментана на које се иницијални зрак распада, односно број таласовода, затим брзина ротације, као и нагиб хеликоидалних структура. С повећањем ширине полазних зрака или нелинеарности настају модулационе нестабилности. Овакав приступ омогућава стварање нелинеарних таласовода применом елиптичних Матјеових зрака”, наводи се у објави Института за физику у Београду.

Браинз ТВ је платформа која информише о науци, образовању и култури. Упознајте наше генијалце на Браинз ТВ, која је део Унајтед Медиа у оквиру које послује и ТВ Н1.

 „Српска стварност“ /Браинз ТВ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here