Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Српски филмски фестивал ће се одржати од 7. до 9. децембра у биоскопској дворани “AMC Dine–In 18” (бивши “Muvico”) у Росемонт- у, Чикаго.

Гости овогодишњег фестивала су редитељи Слободан Шијан, Миодраг Миљковић и Тихомир Арсић, глумац и представник Министарства културе. Дугометражни играни филм “Јужни ветар” редитеља Милоша Аврамовића ће отворити фестивал.

Да су филм и историја повезани потврдиће и овогодишњи, 6. по реду фестивал који је посвећен стогодишњици Великог рата и српско- америчког пријатељства. Међу првим пројекцијама биће приказан документарни филм Миодрага Миљковића “Око соколово” посвећен Драгутину Матићу, учеснику Првог и Другог балканског рата и Првог светског рата.

Специјални гост фестивала биће редитељ Слободан Шијан, са дигитално-рестаурираним филмом “Ко то тамо пева“.

 

 

 

 

 

 

У част Милени Дравић биће приказан “Мали филм о великој Милени” Милоша Радовића.

Први пут на овом фестивалу представиће се редитељ Саша Хајдуковић, са играним филмом “Месо“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На Фестивалу  ће бити представљен и  филм сценаристе и редитеља Милорада Милинковића “Патуљци са насловних страна“.

 

 

 

 

 

 

 

 

Карте за први дан фестивала су већ распродате. Српски филмски фестивал траје од 7. до 9. децембра.

Селектора фестивала Александра Влајковића замолили смо да прокоментарише овогодишњу филмску продукцију која се представља на овогодишњој смотри у Чикагу:

„ Наше опредељење је да на фестивалу приказујемо искључиво филмове најновије продукције. Нажалост, овогодишња продукција није била баш најбоља. Ми смо у консултацији са добрим познаваоцима филма изабрали најбоље. Каква је ситуација у српској филмској продукцији била у претходном периоду можда најбоље говори да неки фестивали нису успели ни овакав избор да направе. Највећи фестивалски хит је сигурно “Јужни ветар” са Милошем Биковићем и зато не изненађује да су све карте одмах продате. Тај филм је иначе гледан свуда тамо где живе наши људи и отуда ће Фестивал морати и да га репризира. Један филм који смо желели да имамо, ипак је изостао због неодговорних људи који су нас обманули. Ипак не жалимо што тог филма неће бити, јер неки филмски критичари оцењују да филм има занимљиву тему, али да нема умeтничке вредности какве та тема заслужује“. Жао нам је што за фестивал није стигао сигурно најбољи филм из најновије српске продукције „Краљ Петар Први … „ Филм се још завршава. Међутим, сигурно је да љубитељи филма у Америци неће морати да чекају крај следеће године и следећи фестивал да би видели, један од најбољих до сада снимљених филмова из те епохе, по мишљењу оних који су видели оно што је већ измонтирано“. У организацији Фестивала српског филма у Чикагу и директорке Славице Петровић, филм ће већ крајем јануара-почетком фебруара видети гледаоци најпре у Чикагу, а потом и у другим градовима САД и Канаде“ – рекао нам је Влајковић, ексклузивно за наше гласило.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here