Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Први дан посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана завршен је Српско-турским пословним форумом на коме је учествовало више од 200 привредника из Турске.

Отварајући пословни форум, председник Александар Вучић позвао привреднике из Турске да додадтно улажу у Србији.

“Много тога смо променили. За две године када будете дошли, а надам се да ћете доћи за годину, када будемо обилазили радове на ауто-путу где ћемо присуствовати почетку радова, они ће бити при крају, као и да ћемо моћи да отворимо обновљени пут Нови Пазар-Тутин, да ћете моћи да видите другачију слику, и то шта сте све допринели у Србији”, навео је Вучић.

Указао је да у Србији има много места која су готово заборављена и навео Лебане, које је 1991. имало 29.000 становника, а данас свега 17.000.

“То место би потпуно умрло да тамо није било турског инвеститора. Исти случај је са Владичиним Ханом, Крупњом, Малим Зворником, и многим другим местима у које је мало ко желео да инвестира”, нагласио је Вучић.

Захвалио је на, како је рекао, поштовању које Ердоган и инвеститори показују Србији и нагласио да ће они од Срба добити искрено пријатељство.

Позвао је и српске инвеститоре да инвестирају у Турску.

“Ататурк био лични пријатељ краља Александра”

Александар Вучић је указао да је отац модерне Турске Кемал Ататурк, велики реформатор, био лични пријатељ краља Александра Карађорђевића.

Ататурк је, према његовим речима, разумео српски језик и препознао егзистенцијалне проблеме балканских народа.

Указао је да то пријатељство показује колико је лични однос лидера две земље важно за квалитетан однос две државе.

“Од њиховог познанства нас дели читав век. Срећан сам што сам могао да упознам, имао привилегију да учим много тога од председника Реџепа Тајипа Ердогана и да унапредимо заједно односе наших земаља”, нагласио је Вучић.

Истакао да турски председник Реџеп Тајип Ердоган током његове посете 2017. године донео велике промене у Србију и регион и наговестио много тога.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here