Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је данас на “Јахорина економском форуму 2019” да су мир и политичка стабилност предуслов за снажан привредни раст и развој економије у земљама региона.

Брнабић је, у обраћању учесницима на отварању дводневног форума на Јахорини, оценила да живимо у турбулентним временима и да је то изазов за све људе како на Балкану, тако и у Европи и широм света.

У таквим временима, како је додала, политичка стабилност и мирно окружење су од изузетне важности.

Привредни раст и снажна економија долазе тек након што су испуњени ти предуслови. То нам је потребно у целом региону и због тога Србија улаже много напора и политичког капитала у регионалну стабилност, јер само политички стабилан и интегрисан Балкан може да економски напредује, истакла је Брнабић.

Премијерка је поручила да ће Србија због тога наставити да инсистира на заједничким регионалним пројектима, додајући да је Влада Србије недавно донела одлуку којом се Републици Српској упућује 9 милиона и 300 хиљада евра за реализацију 37 пројеката.

Према њеним речима, тим средствима ће широм Републике Српске бити реконструисани домови здравља, културни центри и школе, али и изграђени нови вртићи и спортске дворане.

Морамо се окренути будућности, питањима која су испред нас, морамо чинити све што можемо како бисмо створили боље услове за живот младих, јер ће их у супротном они потражити негде у свету, рекла је премијерка.

Брнабић је додала да је образовање наших суграђана, од најмлађих до оних најстаријих, кључни алат који ће одредити где ћемо и као привреда и као друштво бити у будућности.

Она је поручила да ће посебан изазов за Србију бити то како да едукује младе генерације за послове будућности, за које ми у овом тренутку уопште и не знамо како ће изгледати.

Због свега овога, у Србији смо покренули велику реформу образовања – увели смо програмирање као обавезан предмет већ од петог разреда, повезали све школе на безбедан интернет преко академске мреже, уводимо дигиталне уџбенике, проширили смо капацитете техничких универзитета, а у гимназијама уписали 44 одељења за надарене за ИТ, као и још много тога, навела је она.

Према њеним речима, покренут је и процес преквалификација за ИТ, кроз који је прошло или управо пролази око 2.000 људи, што се врло блиско прати.

Премијерка је истакла да су ИКТ услуге данас највећа извозна грана Србије, а раст током прва два месеца ове године је у тој области поново био велики и износио је 34,7 одсто.

Прошле године извоз ИКТ сектора је порастао 26,2 одсто у односу на 2017. годину, када је забележен раст извоза од 21,6 одсто у односу на годину пре, напоменула је председница Владе.

Према њеним речима, треба имати у виду и то да се сектори попут пољопривреде, финансија, медија, транспорта, забаве, малопродаје, грађевине и енергетике мењају из дана у дан под утицајем иновација, дигитализације и аутоматизације.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here