Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић разговарао је данас са потпредседником Савета министара и министром за спољну трговину и економске односе БиХ Мирком Шаровићем.

Љајић и Шаровић су, током разговора на којем је било речи о ситуацији насталој након што су привремене институције самоуправе у Приштини увеле дискриминаторске таксе на робу из Србије и БиХ, констатовали да је због уведене таксе од 100 одсто трговина ове две земље са Приштином практично онемогућена.

Taкође, изражена је забринутост због неучинковитости и благих реакција међународне заједнице, која до сада није убедила Приштину да повуче поменуте баријере.

Саговорници су у том смислу постигли договор о томе да упуте заједничко писмо државама чланицама ЕУ, с обзиром на то да се 17. децембра одржава Савет за стабилизацију и придруживање Европске уније и Косова, на којем ће бити разматрана примена ССП од стране привремених институција у Приштини.

Они су оценили да је то последња шанса да ЕУ затражи од Приштине хитно и неодложно укидање поменутих мера, или ће у противном бити неопходно затражити суспензију ССП између ЕУ и Косова.

Наиме, повећаним царинским стопама не крши се само ЦЕФТА споразум и ССП, већ се ради о грубој повреди темељних људских права и слобода, а пре свега права на слободан проток људи, робе и капитала, као и права на лечење.

Љајић и Шаровић су се сагласили о томе да и убудуће координирају све кораке и активности према међународним институцијама, како би дискриминаторске мере Приштине што пре биле укинуте, наводи се у саопштењу Кабинета потпредседника Владе и министра трговине, туризма и телекомуникација.

„Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here