Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Европска унија је без одлагања спремна да настави дијалог, који би требало да доведе до свеобухватне нормализације односа, а о тачном времену наставка и обиму дијалога одлучују две стране, изјавио је Гласу Америке портпарол високог представника за спољну политику и безбедност Европске уније Петер Стано.

“Мирослав Лајчак, специјални изасланик Европске уније за дијалог Београд и Приштине, путоваће ускоро у регион да би припремио терен и разговарао о аспектима дијалога са учесницима”, рекао је Стано у писаном одговору.

Како сазнаје Радио Слободна Европа, Лајчак ће наредне недеље посетити Приштину. Лајчак ће, по сазнањима РСЕ, допутовати у Приштину преко Албаније и планира вишедневни боравак.

Стано је рекао и да је на властима Косова одлука ко ће представљати Косово у дијалогу којим посредује Европска унија.

Стано такође додаје да статус кво у дијалогу није одржив.

“Разговоре би требало наставити што је пре могуће, након што ситуација коју узрокује пандемија коронавируса то омогући. Већ дуже време истичемо да је кључно поново покренути дијалог што региону даје јасну европску перспективу”, каже Стано и подсећа да је “ЕУ у дијалогу од 2011. и са радом на томе наставља посредством високог представника Жозепа Борела, коме подршку у томе пружа Мирослав Лајчак”.

Стано истиче да недавно именовање специјалног изасланика ЕУ за тај регион одражава важност коју државе чланице придају дијалогу.

“Нови специјални изасланик је у сталном контакту са релевантним партнерима-отворен је за њихове погледе, очекивања и забринутости у припреми терена да би дијалог био што пре настављен. Дијалог, уз посредство Европске уније, једини је начин да европска будућност постане реалност за грађане Косова”, поручио је он.

Безусловно укинуте царине на производе из Србије косовске власти су увеле новембра 2018. године образлажући их као одговор на међународну кампању власти Србије чија је сврха повлачење признања независности Косова и блокирање косовског чланства у међународним организацијама.

“Високи представник ЕУ Борел и специјални изасланик Лајчак поздравили су одлуку косовских власти да уклоне мере противне споразумима постигнутим у дијалогу”, каже за Глас Америке Петер Стано.

“Уклањањем преосталих препрека за наставак дијалога под окриљем ЕУ, нова влада показује своју опредељеност да без одлагања поново покрене дијалог. Сада очекујемо да и Србија учини исто. Србија треба да допринесе, посебно у међународним односима, успостављању погодног окружења за склапање правно обавезујућег споразума с Косовом”, рекао је Стано.

Гласу Америке је у кабинету специјалног изасланика за дијалог Србије и Косова Ричарда Гренела речено да тренутно немају информација у вези са наставком разговора две стране.

Гренел је раније, у неколико наврата, пренео да ће разговори Србије и Косова озбиљно почети после укидања такси и мера реципроцитета.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here