Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Министар полиције Небојша Стефановић истакао је да брат председника Александра Вучића, Андреј, није разговарао са човеком из случаја “Јовањица” и да је његово наводно довођење у везу служило само да се упрља добра акција полиције.

Небојша Стефановић је истакао и да власник пољопривредног добра “Јовањица” Предраг Колувија, који је ухапшен због плантаже марихуане, није позвао ниједног министра, нити неког из власти.

Министар је, на конференцији за штампу, рекао да ни он лично није познавао осумњиченог Предрага Колувију, нити да га је икада срео, чуо се са њим или руковао.

“Говорили су да је први позив, други или шести, тог дана када је ухапшен упутио Андреју Вучићу. Ниједан позив није упућен Андреју Вучићу. Шест месеци уназад није био нити један позив. Нити Андреј Вучић њему, нити он Андреју Вучићу, нити су се срели или виђали”, нагласио је Стефановић.

Рекао је да је било људи који су одлазили на ово привредно добро, наводећи министра Александра Вулина који је 2015. обишао то имање, али када се оно бавило узгојем органског парадајза.

“Много спинова и лажи, а суштински је то служило само да се негативна слика баци на добру акцију полиције. Ова акција је резултат рада државе”, нагласио је министар.

На питање новинара како је могуће да је Колувија толико дуго имао фалсификовану полицијску исправу коју је показао приликом хапшења, Стефановић је рекао да се сада утврђују све околности.

“Ако је имао 2009. године и није је показивао нигде, могао је да је држи у џепу, то је питање за безбедносне органе од 2009. на овамо. Полиција је први пут када ју је искорстио пред неким припадником МУП-а утврдила да се ради о фалсификату и привела човека и утврдила и постојање осталих кривичних дела што се тиче тога”, навео је Стефановић.

Изнео је да је 13. новембра, приликом прегледа особа које су се налазиле у возилу са светлосном и звучном сигнализацијом, која нема везе са полицијском или државном, већ је купљена мимо тога, пошто неки људи мисле да то могу да раде и набављају на дивље такву врсту опреме, откривена лажна полицијска легитимација.

“Заустављањем таквог возила показујемо озбиљност државе, да не значи да ако неко има ту сигнализацију да неће бити заустављен. Приликом претреса возача и сувозача пронађена је код Предрага Колувије фалсификована легитимација МУП-а, наводно издата 2009. године. Ова легитимација са бројем постоји код другог полицајца, који се налази у једној од ПУ у Крушевцу или Краљеву. Утврђено да је скенирана или манипулисана са неком од легитимација, уклапане су слика и бројеви. То се дешавало у неком ранијем периоду, мислећи да то може 2009. Срећом полицајци су то добром акцијом прозрели, запленили и ухапсили, а тим људима одређено је задржавање”, објаснио је Стефановић.

Истог дана обавештен је тужилац Вишег тужилаштва у Сремској Митровици, који је издао налог за претрес станова.

Претреси су обављени од 14. до 19. новембра, а у “Јовањици” је пронађена лабораторија за производњу опојне дроге, 800 килограма суве дроге и више хиљада стабљика сирове дроге, која је заплењена и која ће након сушења бити измерена како би се добила прецизна тежина наркотика, рекао је Стефановић.

Рекао је да је полиција одлично обавила истрагу, дошла до сваког документа, “обезбедила лице места, како ништа не би нестало”, запленила све мобилне телефоне.

Све је, како истиче, урађено по закону и поступало се по слову закона и налогу тужиоца.

Стефановић је, поводом насловне стране листа Данас, рекао да је кампања против председника Александра Вучића почела јако давно и да насловне стране Данаса и НИН-а представљају континуитет уређивачке политике листа Таблоид.

“Милован Бркић и Таблоид су били први који су објавили такву врсту слике и мету на глави Александра Вучића. Нема никакве разлике између НИН-а, Данаса и Таблоида. Поред кампање лажи они сада покушавају цртајући мету на Вучићу да пошаљу ужасну поруку за наше друштво”, рекао је Стефановић новинарима одговарајући на питање да ли се ради о својеврсној кампањи против Вучића.

Стефановић је рекао и да он није адвокат ни “Крушика” ни ГИМ-а и да све одговоре треба да дају тужилаштво и суд.

“Све у кампањи лажи којој смо изложени ја и мој отац се показало као лажно и нетачно. Свака лаж сустиже другу”, истакао је министар.

Навео је да није надлежан ни да говори о томе да ли је било изношења пословних тајни из “Крушика” и да о томе одлучује тужилац.

Министар Небојша Стефановић изјавио је и да је ноћас наша гранична полиција на прелазу Прешево запленила 7,8 килограма хероина.

“Претходне ноћи је спроведена добра акција МУП-а. Припадници граничне полиције су на прелазу Прешево ухапсили албанског држављанина Л. Б. (29) и запленили 7,8 килограма хероина. Ово је добра акција полиције пошто нису биле тако честе овако велике заплене”, рекао је Стефановић у Палати “Србија”.

Каже да је приликом претреса “мерцедеса” нађен хероин у 15 пакета и да је вероватно албански држављанин требало да га пренесе у Западну Европу.

Како је рекао, ове године до 20. новембра МУП и тужилаштво су ухапсили и задржали 778 особа због кривичног дела за дистрибуцију наркотика.

Стефановић је истакао и да је сутрашњи дан важан, јер ступа на снагу закон који ће бити снажна подршка у борби против нарко-дилера, силоватеља, пошто ће измене Кривичног законика који је усвојила Скупштина крајем маја олакшати примену полицајцима, тужиоцима и судијама и помоћи у борби за безбедну Србију.

Омогућиће, како је нагласио, да сви монструми који убију дете или учине тешко кривично дело добију одговарајућу казну, доживотну робију за убиство детета и спречи да се таква врста кривичног дела понови.

Захвалио се Фондацији Игора Јурића која је помогла да овај закон види светлост дана и да убице деце буду кажњене најтежом казном.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here